Butković: "Dvadeset godina star zakon omogućio je 18 ograđenih plaža, toga više neće biti, a bit će visokih kazni!"

Novi zakon o pomorskom dobru izazvao je burnu raspravu. Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade rekao je da dio oporbe grubo manipulira činjenicama i lažno optužuje Vladu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, ujedno potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, Oleg Butković, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da se Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nije donio 20 godina.

- Zakon koji je na snazi je iz 2003. godine i po tom zakonu imamo u Hrvatskoj 18 ograđenih plaža. Cilj novog zakona je da se uvede bolji nadzor i da se na bolji način zaštiti pomorsko dobro jer praksa pokazuje da su se na pomorskim dobrima događale stvari koje nisu bile dobre - nezakonita gradnja, uzurpacije itd., rekao je.

Plaže posebnih namjena

Na pitanje hoće li s novim zakonom biti više plaža u koncesiji, ministar Butković odgovorio je da će o tome odlučivati prostorni planovi i lokalna samouprava.

- Imamo čitav niz koncesioniranih plaža. Koncesije ostaju i dalje kao mogućnost, ali uz transparentniju i bolju pripremu koncesioniranja. Nema više dodjele koncesije po babi i stričevima, istaknuo je.

- Zabranjeno je ograđivanje. Bit će posebne plaže - plaža posebnih namjena, nudističke, plaže specijalnih bolnica, plaže za pse... i tu će ostati mogućnost ograđivanja bez ikakve manipulacije da bi netko mogao iskoristiti i ograditi plažu koja nije te namjene, dodao je, te poručio svim građanima: nikome se neće zabraniti da dođe na plažu i da se kupa.

Bolja kontrola

- Do sada smo u postojećem zakonu imali da je Ministarstvo preko lučkih kapetanija provodilo nadzor nad pomorskim dobrom. Sada dajemo veće ovlasti lokalnoj samoupravi da sa svojim redarima - komunalnim ili lučkim - može izvršiti kontrolu. Oni neće kontrolirati građane nego koncesionare i sve koji budu uzurpirali pomorsko dobro, rekao je Butković.

Dodao je kako uvode veće kazne.

- Do sada je maksimalna kazna bila 33.000 eura, a sada će biti 130.000 eura za one koji budu radili nezakonite stvari na pomorskom dobru, naglasio je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MIJENJAJU SE SPORNE ODREDBE Butković prihvatio prijedloge o preciznijoj definiciji plaža u novom Zakonu
U Saboru se odvija rasprava o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Danas je na rasporedu prvo čitanje i već u uvodnoj raspravi je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prihvatio prijedlog HDZ-ovih zastupnika Krunoslava Katičića i…