3 min. čitanja

BRUXELLES ZABRANJUJE: Nema više plastičnih vrećica, štapića za uši, balona, slamki, čepova

BRUXELLES ZABRANJUJE: Nema više plastičnih vrećica, štapića za uši, balona, slamki, čepova
Foto: Greenpeace

BRUXELLES – Novim prijedlogom Direktive o smanjenju učinaka određenih plastičnih proizvoda na okoliš, Europska komisija pokazala je ozbiljnu namjeru da se suoči s rastućim problemom onečišćenja plastikom. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans predstavio je nova europska pravila u vezi plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje mora i obale. Europska komisija zato predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda na koje otpada 70 posto otpada koji završi na plažama.

– Komisija je reagirala na apele europskih građana da počne rješavati problem onečišćenja plastikom i razarajućih učinaka koje ono ima na okoliš. Ukidanje nepotrebnih predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu, kao i onih za koje alternative već postoje, ključan je korak ka održivom korištenju plastike – izjavila je Sarah Baulch u ime Rethink Plastic

Rethink Plastic je mreža vodećih europskih nevladinih organizacija okupljenih oko zajedničkog cilja – budućnosti bez zagađenja plastikom. Mreža je dio pokreta Break Free From Plastic koji okuplja više od 1000 nevladinih organizacija i milijune građana diljem svijeta, prenosi Greenpeace.

Prijedlog Direktive, kojoj je cilj spriječiti i smanjiti učinke određenih plastičnih proizvoda na okoliš, a osobito morski okoliš, donosi brojne mjere za rješavanje problema korištenja plastike za jednokratnu upotrebu – od zabrana i nastojanja za smanjenjem do označavanja i programa proširene odgovornosti proizvođača.

Photo: Sunčana Paro Vidolin

Zakonodavne mjere uključuju:

Zabranu slamki, pribora za jelo, tanjura, štapića za balone i štapića za uho za jednokratnu upotrebu.

Zahtjev za postizanje “značajnih” smanjenja potrošnje plastičnih posuda za hranu i piće unutar 6 godina, kroz mjere kao što su postavljanje nacionalnih ciljeva za smanjenje potrošnje ili osiguravanje naplate dotičnih artikala.

Cilj od 90% odvojenog prikupljanja plastičnih boca do 2025., koji se može postići putem programa proširene odgovornosti proizvođača ili implementacije sustava povrata boca.

Detaljno označavanje higijenskih uložaka, vlažnih maramica i balona kojim će se korisnici/e informirati o štetnim učincima neadekvatnog zbrinjavanja.

Photo: Pixabay

Uvođenje programa proširene odgovornosti proizvođača za otpad koji nastaje od ribolovne opreme, posuda za piće – uključujući čepove i poklopce, posuda za hranu, laganih plastičnih vrećica, vlažnih maramica, filtera za cigarete.

No, Direktiva ne određuje konkretne ciljeve za smanjenje potrošnje posuda za hranu i piće, uz najavu za razmatranje te mogućnosti tek šest godina nakon prenošenja Direktive (približno 2027.). To otvara mogućnost državama da tvrde kako poduzimaju nužne korake dok god uspijevaju postići određeno smanjenje, koliko god neznatno bilo.

Isto vremensko razdoblje predviđeno je za reviziju popisa proizvoda koje Direktiva obuhvaća tj. za razmatranje mogućnosti proširenja. Nužno je to razdoblje smanjiti na tri godine.

“Uzimajući u obzir hitnost i razmjere problema, alarmantan je izostanak konkretnih ciljeva smanjenja za države članice. Pozivamo Europski parlament i ministre da definiraju ciljeve i postave kraće razdoblje revizije, kako bi se osigurao brz i učinkovit otklon od plastike za jednokratnu upotrebu”, rekla je Baulch.

Narednih mjeseci, Europski parlament i Vijeće Europske unije raspravljat će i donositi izmjene prijedloga Direktive.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.