>
  5 min. čitanja

Brodu za prijevoz stoke na kojem je 13 hrvatskih pomoraca Australija dopustila uplovljavanje: "Situacija je šokantna i nehumana!"

Brodu za prijevoz stoke na kojem je 13 hrvatskih pomoraca Australija dopustila uplovljavanje: "Situacija je šokantna i nehumana!"
Foto: Antonio Almeida Serra / Marine Traffic

Brod za prijevoz stoke Bahijah, koji se nalazi pod Technical & Crew Managementom hrvatskog brodara Korkyra Shipping i na kojem plovi 13 hrvatskih pomoraca, konačno je pristao u luci Fremantle nakon što je danima bio usidren uz obalu Pertha.

Aktivisti za prava životinja cijelu situaciju nazivaju “šokantnom” i “nehumanom”, nakon što je australska vlada brodu s oko 16.000 grla stoke naredila povratak u Australiju, no zabranila mu pristajanje u luku zbog notornih australskih pravila o biološkoj sigurnosti – premda brod u međuvremenu nije pristao niti u jednu drugu luku.

Brod izgrađen 2010. godine, od 7.900 DWT, koji prema najnovijim podacima koje donosi Splash247 prevozi oko 14.000 ovaca i 2.500 goveda, na moru je od 5. siječnja, kada je isplovio iz Australije. Dana 16. siječnja skrenuo je sa svoje rute kroz Crveno more te je bio preusmjeren oko Rta dobre nade. Nakon savjetovanja sa stručnjacima, australsko Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva odlučilo je 20. siječnja vratiti brod natrag u Australiju zbog zabrinutosti za dobrobit stoke.

Bahijah je u Fremantle stigao u nedjelju, 28. siječnja, a očekivalo se da će u luku pristati 29. siječnja, navodi The Maritime Executive. Umjesto toga, brodu je naređeno da se usidri dok su vlasti razmatrale potencijalnu biološku opasnost nakon što su životinje izvan zemlje provele najmanje 25 dana – iako brod nije pristao niti u jednu stranu luku.

Brod je potom bio usidren uz obalu Pertha nekoliko dana, a kako doznaje Pomorac.hr, u četvrtak rano ujutro pristao je u luci Fremantle. Na brod se trenutno dostavljaju zalihe, a životinje se još neće iskrcavati.

Trenutačni toplinski val u Australiji uzrokuje dodatne probleme i predstavlja potencijalnu opasnost za životinje na brodu. Prognoza je za ovaj tjedan predviđala maksimalnu temperaturu od 41°C, a za danas nešto manju, 37°C. Tijekom vikenda i početkom sljedećeg tjedna temperatura bi trebala bi pasti na oko 30°C, a već sljedeće srijede doseći će 36°C.

Korkyra Shipping o situaciji na brodu

Podsjetimo, kako su strani mediji naveli da brodom upravlja hrvatski brodar Korkyra Shipping.

“Komercijalno ne operiramo brodom Bahijah već brodovlasniku pružamo tehničke i kadrovske usluge (Technical and Crew Managers), pa nismo upoznati sa svim detaljima vezanim uz donošenje odluke o vraćanju broda u Australiju”, objasnili su za Pomorac.hr.

Na pitanje ima li na brodu hrvatskih pomoraca, kažu da su svi časnici, uključujući zapovjednika broda i upravitelja stroja, te kadeti i glavni kuhar hrvatski državljani. Dakle ukupno 13 hrvatskih pomoraca, koji već godinama plove na tom brodu.

“Posada na našim brodovima je osigurana kroz uobičajeno pomorsko osiguranje (P&I) koje uključuje i ratne rizike. Što se tiče fizičkog osiguranja, primjenjuju se sve raspoložive mjere propisane od strane zastave broda kao i procedura kompanije uz angažiranje profesionalne oružane pratnje”, poručuju iz Korkyre. Neki brodovi Korkyre su već prošli Crvenim morem bez problema, te ističu činjenicu da svaki pomorac daje pristanak za ostanak na brodu koji plovi tom rutom, a ako to ne želi osigurana mu je zamjena.

Zbog prvotne odluke promjene rute oko Afrike, Korkyra Shipping upozorila je vlasnike (koji su i komercijalni operatori brodom) da je radi sigurnosti broda, posade i tereta potrebno osigurati dodatne količine goriva i hrane za stoku u Južnoj Africi. “Vlasnik je odmah pristupio rješavanju tih problema, ali je u međuvremenu dobio nalog od australskih vlasti za povratak broda u Australiju, gdje će se odlučiti hoće li se i na koji način putovanje obaviti”, istaknuli su prošlog tjedna. Objasnili su da se radi o modernom brodu koji je namjenski izgrađen za prijevoz žive stoke, sa sofisticiranom opremom za hranjenje i piće, ventilaciju, čišćenje i svom ostalom opremom koja omogućava visoki standard prijevoza žive stoke.

Iz Korkyre Shipping kazali su i da je stoka u sasvim dobrom stanju i da se za nju uredno brinu članovi posade koji rade kao stočari na brodu, kao i australski veterinar koji prati stoku.

Kontroverzan plan

U međuvremenu je australsko Ministarstvo 31. siječnja poslalo dva neovisna veterinara na brod kako bi se uvjerili da je stoka na brodu dobrog zdravlja.

“Izvješće veterinara ne ukazuje na značajne problema sa zdravljem i dobrobiti stoke ili stanjem broda. Suprotno nekim informacijama u medijima, stoka se ne mora iskrcavati iz zdravstvenih razloga”, navodi se u najnovijoj obavijesti australskog Ministarstva poljoprivrede.

Izvoznik je australskom Ministarstvu poljoprivrede predstavio plan za rješavanje problema, kojim je predviđen istovar nekih životinja u zapadnoj Australiji, dok će se ostale životinje slat natrag na Bliski istok dužom, 33 dana dugom rutom oko Afrike.

Australska grupa za prava životinja Alliance for Animals objavila je izjavu dr. Jeda Goodfellowa, koji plan o vraćanju stoke na Bliski istok rutom oko Afrike naziva “alarmantnim” te poziva na “zdrav razum”, napominjući da su životinje gotovo mjesec dana na brodu i da će biti još bar mjesec dana u takvim uvjetima, ističe The Maritime Executive.

“Činjenica da Ministarstvo poljoprivrede uopće razmatra ovu prijavu je šokantna”, rekao je dr. Goodfellow. “Nesmotreno bi bilo podvrgnuti ove životinje na još 33 mukotrpnih dana na moru pod ovakvim okolnostima.”

U Fremantleu je u utorak, 30. siječnja, održan prosvjed protiv izvoza živih životinja koji je organizirala neprofitna organizacija Stop Live Exports. Pozivali su na to da se “tisuće životinja na brodu MV Bahijah odmah iskrca na obalu”, navodi Agriland.

Vlasti se i dalje konzultiraju sa stručnjacima i surađuju s izvoznikom kako bi odredili daljnje korake i “što je moguće brže rješenje”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gašpar za HRT: “Adenski zaljev daleko je opasniji nego prije, ovi napadi su prijetnja globalnoj ekonomiji, ali i piratima”
Plovidba Crvenim morem postaje sve pogibeljnija za teretne brodove i pomorce bez obzira na to pod kojom zastavom plove - svi oni meta su hutističkih raketnih i torpednih napada. Koliko je opasno ondje ploviti i koliko je hrvatskih pomoraca na tom području za HTV-ov Studio 4 govorio je Jurica Gašpar,
Brod za prijevoz stoke s 13 hrvatskih pomoraca vraćen u Australiju
Brod za prijevoz stoke, pod hrvatskom brodarskom kompanijom i na kojem plovi čak 13 hrvatskih pomoraca, krenuo je prema Bliskom istoku, ali je vraćen u Australiju zbog sigurnosnih problema u Crvenom moru. Tako je glasilo objašnjenje stranih medija, no doznali smo da je brod zapravo vraćen zbog zabrinutosti za dobrobit
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.