BRODOSPLIT JE U BLOKADI Što će se dogoditi ako završi u stečaju?

Mateo Puljić, bivši predstečajni povjerenik u slučaju Brodosplita, govorio je za N1 o blokadi te kompanije i razlozima urušavanja predstečajnog postupka.

- Brodosplit je sada povukao prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Kada sud odluči o tome, znat ćemo što dalje - kazao je Puljić pa dodao da je otvaranje stečajnog postupka ipak izgledno ako kompanija ne izađe iz blokade.

Na pitanje tko je pokrenuo blokadu, Puljić odgovara da se radi o blokadi koja je bila prije otvaranja predstečajnog postupka.

- Nemam podatke koliko danas iznosi, ali prije otvaranja predstečajnog postupka blokada je iznosila ugrubo oko 51 milijun kuna - kazao je.

Foto: Morski HR

Smatra da je Uprava Brodosplita prava adresa za pitanje o najizglednijem raspletu vezanom uz blokadu.

- Predstečaj je pravomoćno okončan, ja više nisam predstečajni povjerenik i oni više nisu pod nadzorom. Što će biti dalje, Uprava najbolje zna s obzirom na to da su jedini upoznati s tim koje korake poduzimaju u smjeru uklanjanja blokade - kazao je Puljić.

FOTO/VIDEO EKSKLUZIVNO Ušli smo u hale Brodosplita gdje se grade hrvatski vojni brodovi koje Banožić ne želi!
Splitsko brodogradilište gradit će seriju ophodnih brodova, objavio je službeno Brodosplit u kolovozu 2020. godine, nakon što je konačno dvije godine prije porinut i to poslije teških porođajnih muka Omiš, zasad jedini novi brod u Hrvatskoj ratnoj mornarici poslije (u to vrijeme) 16 godina.…

Zašto se predstečajna nagodba urušila?

Istaknuo je dva glavna problema zbog kojih je propao plan predstečajne nagodbe.

- To je plaćanje stvari koje nisu smjele biti plaćene. Konkretno, plaćanje određenih odvjetničkih društava i ureda za koje nisu dokazali da su nužni za redovito poslovanje kompanije. Isto tako, vršena su neka druga plaćanja, čija opravdavanja nisu držala vodu - rekao je Puljić dodajući da se u drugom slučaju radi o plaćanju povezanih kompanija za projekte koji su navodno izvršeni prije nekoliko godina.

Na pitanje koliko je problema generirano u vrijeme Tomislava Debeljaka, a koliko kumuliranih problema koji nisu riješeni u procesu za koji je Debeljak u okviru restrukturiranja dobivao pomoć države, Puljić je kazao:

- Prema podacima s kojima raspolažem, manji dio problema se odnosio prije privatizacije, a veći nakon privatizacije, dakle, na razdoblje u zadnjih osam godina.

Foto: Morski HR

Dva potencijalna scenarija

Kazao je i da prema podacima koje ima, poslovanje Brodosplita je teško održivo.

- U slučaju da Brodosplit završi u stečaju, vjerovnici će donijeti odgovarajuće odluke. Ako odluče da nema interesa za stečajni plan i nema zainteresiranog za preuzimanje Brodosplita, slijedi rasprodaja imovine te gašenje Brodosplita - rekao je pa nastavio:

- Ako izađe iz blokade, mogli bi podnijeti novi prijedlog za sklapanje predstečajnog sporazuma. Ako im sud da novu šansu, mogli bi ići u novi predstečaj. Ako ostanu u blokadi, izvjesno je otvaranje stečaja.

Na kraju, zaključuje da što duže blokada traje, manja je šansa za spas Brodosplita.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORH demantira Brodosplit: “Ispunili smo sve financijske obaveze i činimo sve kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja ophodnih brodova!”
Nakon što smo ušli u halu Brodosplita gdje su se gradila preostala 4 ophodna broda za Hrvatsku ratnu mornaricu, ali je gradnja zbog niza okolnosti stala, upit smo za komentar poslali Ministarstvu obrane, koje se javilo s demantijem iznsenih tvrdnji iz splitskog škvera. Priopćenje MORH-a prenosimo u…