2 min. čitanja

Brod za kojeg tvrde da nosi oružje za Izrael pristao u Kopru!

Brod za kojeg tvrde da nosi oružje za Izrael pristao u Kopru!
Foto: Luka Koper / Kristijan Stojaković

Prosvjednici su tražili da se spriječi pristajanje broda u Koper, no tražilo se da nadležni provjere što se na brodu zapravo nalaz, piše zurnal24.si.

Španjolske propalestinske organizacije su potvrdile u svibnju da je taj brod prevozio oružje za Izrael te da je na njemu trebalo biti 20 tona raketnih motora, 12,5 tona raketa s eksplozivnim punjenjem, 1500 kg eksplozivnih materijala i 740 kg topovskih metaka.

Zbog zahtjeva za istragom, brod je sredinom svibnja promijenio rutu te se nije zaustavio u španjolskoj Cartageni. Krenuo je zatim prema Luci Koper, a prema podacima sa stranice vesselfinder.com, u nju je danas i uplovio. Prije toga su prosvjednici pozivali da Slovenija spriječi uplovljavanje.

- Ako je točna informacija da izraelski brod koji plovi prema luci Kopar prevozi oružje, onda bi mu Slovenija trebala uskratiti dopuštenje za pristajanje, rekla je ministrica kulture Asta Vrečko.

Mirni prosvjed

No slovensko ministarstvo infrastrukture je u ponedjeljak priopćilo da brod ispunjava uvjete za uplovljavanje te mu Uprava za pomorstvo ne može zabraniti pristajanje. Prema informacijama slovenske vlade, navodno je sporni teret namjenjen Češkoj, a to je prije nekoliko dana potvrdila i španjolska vlada. Unatoč tome, slovenskoj je vladi poslana inicijativa kojom se od Slovenije traži da provjeri točnost tih izjava, pokrene odgovarajuće postupke za provjeru tereta i spriječi eventualno slanje oružja u Izrael uz pomoć slovenske logističke infrastrukture. U Kopru je u utorak zbog toga održan i prosvjedni skup na kojem se okupilo nekoliko desetaka ljudi.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod s oružjem za Izrael htio pristati u Španjolskoj - pa dobio glasno NE!
Španjolci su od izbijanja rata u Gazi zauzeli jasan stav, a dio njega je i da neće pomagati nikakvo naoružavanje izraelskih snaga. Rauters javlja kako je konkretno u ovom slučaju tako nije dopustila brodu s oružjem za Izrael da pristane u jugoistočnoj luci Cartageni, rekao je ministar vanjskih poslova José
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.