Ovo je za sada najveća opskrba bio LNG-jem. Isporučeno 2.200 tona u luci Rotterdam!

Hapag-Lloyd je postao najnovija kompanija koja je isprobala bio-LNG kao brodsko gorivo.

U dosad najvećoj operaciji ship-to-ship bunkeriranja bio-LNG-a, STX Group i Titan Clean Fuels isporučili su 2.200 tona alternativnog goriva za Hapag-Lloydov "Brussels Express" u luci Rotterdam, prenosi The Maritime Executive.

Bio-LNG koji se koristi u pomorskoj industriji proizvodi se od sirovina biomase poput ljudskog ili poljoprivrednog otpada. Bio-LNG može imati net zero ili čak net negative emisiju stakleničkih plinova na temelju životnog ciklusa, ovisno o metodi proizvodnje, prema Titanu.

Izgrađen 2014. godine od strane Hyundai Heavy Industries, "Brussels Express" je postao prvi veliki kontejnerski brod na svijetu koji je pretvoren na LNG pogon u rujnu 2020. Rekonstrukcija, izvedena u brodogradilištu Huarun Dadong u Šangaju, koštala je 35 milijuna dolara.

Opskrba "Brussels Expressa" bio-LNG-om dio je plana Hapag-Lloyda da ponudi klimatski prihvatljive usluge prijevoza. Kompanija planira postati potpuno ugljično neutralna do 2045. godine i kaže da su na putu prema svom cilju. Tvrtka je smanjila emisije stakleničkih plinova svoje flote za 0,8 milijuna tona u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom.

Jan Christensen, viši direktor nabave goriva u Hapag-Lloydu, rekao je da, iako je opskrba brodova velikim količinama bio-LNG-a moguća, još je uvijek potreban veći napredak u pogledu potrebne infrastrukture i propisa.

Titan trenutno gradi najveće svjetsko bio-LNG postrojenje u amsterdamskoj luci, koje će imati kapacitet proizvodnje 200.000 tona godišnje. Neovisni dobavljač nedavno je unajmio "Alice Cosulich", povećavši svoju flotu za bunkeriranje na tri.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

ČUDO U SUPETRU Čovjek ulio više goriva nego što mu stane u rezervoar!
Kada do kraja napuni svoj motocikl u njega stanu 32 litre, a na ovoj čudesnoj postaji na Braču unutra je uspio “uvaliti” gotovo 35 litara. Lijevao je dakle gorivo u motocikl i primijetio da je brojač litara pokazao više litara od količine goriva koliko mu može stati u rezervoar. Kako