BRIJUNI Najavljeno vraćanje u more kritično ugroženog morskog psa

PULA – Prošli tjedan jedan ribar iz Premanture je na dubini od 23 m u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku (50-60 cm) “plosnatog morskog psa” za kojeg se ispostavilo da je kritično ugrožena vrsta – sklat sivac (Squatina squatina). Životinja je potom dopremljena u Aquarium Pulu, gdje je pregledana i sutra će ponovno biti puštena u morske dubine.

– Budući da se radi o strogo zaštićenoj životinji, zatražili smo mišljenje nadležnog ministarstva za zadržavanje jedinke u akvariju zbog reprodukcije kao i repopulacije. S obzirom da je rizik dugogodišnjeg držanja jedinke do postizanja spolne zrelosti velik, mladog sklata sivca vratit ćemo u more. Naime, u Sredozemnom moru (Tunis) ženke postižu spolnu zrelost između 126 i 167 cm, a mužjaci pri duljini od 80 cm. Vraćanje životinje u more planirano je na lokaciji gdje nema ribolova, odnosno na zaštićenom području Nacionalnog parka Brijuni u utorak, 4. svibnja – priopćili su iz Aquariuma u Puli.

Nakon toga, kako bi se poštivale epidemiološke mjere i zbog ograničenog prostora na brodici, samo će stručni tim obaviti postupak vraćanja životinje u prirodu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NE DOZVOLIMO DA IZUMRU: Nekad vrlo brojan, sklat je danas na rubu opstanka