Božinović u Obrovcu: "U Hrvatskoj nemamo nijednu žrtvu poplava i to je posljedica dobre organizacije"

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je poplavljena područja u Obrovcu i Gračacu zajedno s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem te Zadarskim županom Božidarom Longinom.

Riječ je, kaže Davor Božinović, o poplavi bez presedana. No, unatoč golemoj šteti i brojnim kritikama građana da se nije reagiralo na vrijeme, on je zadovoljan reakcijom nadležnih tijela.

- Ovo je po opsegu i rekordnim vodostajima na nizu vodotoka poplava bez presedana, ali sustav je reagirao tako da u Hrvatskoj nemamo, i to je najvažnije, nijednu žrtvu, nema ni ozbiljnije povrijeđenih, i to je posljedica dobre organizacije sustava Civilne zaštite - rekao je Božinović.

Foto: ZDŽ

Pričao je i o posljedicama klimatskih promjena, te što Hrvatska mora raditi u tom pogledu:

-  To globalni fenomen. Pogotovo je naš dio Europe naročito u rizičnoj situaciji. Vidimo što se događa u susjednoj Italiji. To su stvari koje moramo anticipirati. Mi smo danas ovdje upravo zato da radimo, ne samo planove, već i provedbene mjere kako bismo što spremniji dočekali sljedeću krizu. Država je pomagala i uvijek će pomoći, na razini županija napravit će se analiza štete i uputit će se Vladi - rekao je Božinović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rivu u Obrovcu otvorilo 2008. Kalmetino ministarstvo, rekli su: “Od sad nema strahova od poplava”
Riva u Obrovcu, koju je danas u potpunosti poplavila nabujala rijeka Zrmanja, svečano je, nakon potpune obnove, otvorena prije 15 godina. Obnovljenu rivu otvorio je tadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmetam, a njegov stranački suradnik te tada i sada gradonačelnik O…
Božinović u Obrovcu: “Talog se stvara godinama, ako nećemo odmuljivati Zrmanju, gdje ćemo završiti s tim zidovima u visini?”
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je posjetio poplavom pogođen Obrovac. “Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi…