1 min. čitanja

Božinović i službeno potvrdio: “Hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca u SAD putuju bez viza!”

Božinović i službeno potvrdio: “Hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca u SAD putuju bez viza!”
Foto: Pixabay / MUP / Morski HR

Ministar unutarnjih poslova Davora Božinović objavio je da će Hrvatski građani u SAD najkasnije do 1. prosinca ove godine moći putovati bez viza.

– Zahvaljujem u ime Vlade Republike Hrvatske Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država Department of Homeland Security , koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza. Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država – poručio je Božinović.

Da bi ušli u američki Program izuzeća od viza, Republika Hrvatska morala je ispuniti čitav niz, pretežno sigurnosnih uvjeta. Najveći dio odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.