1 min. čitanja

BOŽIĆNI OTOK Oceanski raj na kojem je pokušaj turizma propao

BOŽIĆNI OTOK Oceanski raj na kojem je pokušaj turizma propao
Foto: Facebook

Božićni Otok ili Christmas Island je australski vanjski teritorij u Indijskom oceanu, 360 km udaljen od otoka Jave. Otkrio ga je engleski kapetan William Mynors upravo na Božić 1643. godine.

Otok na oceanskoj osami, vulkanskog je podrijetla sa strmim obalama. Otok je uglavnom obrastao tropskom kišnom šumom, posebno nacionalni park na zapadnom dijelu otoka, a uokolo se prostire bogat koraljni greben.

Ime je dobio tako što ga je na Božić 1643., otkrio engleski kapetan William Mynors. Velika Britanija ga je prisvojila 1888. godine, a od 1958. je vanjski australski teritorij pod upravavom savezne australske vlade, koju zastupa upravitelj.

Foto: Christmas.net.au

Dugo vremena na otoku nitko nije živio, da bi ga u 19. stoljeću naselili radnici za rad u rudniku fosfata. Po popisu iz 2002. godine, na Božićnom otoku živi 2700 stanovnika. Više od 70 posto stanovništva čine Kinezi, dok je Europljana 20 i Malajaca 10 posto.

Božićni otok je omiljeno odredište ilegalnih imigranata na putu za australsko kopno, zbog čega je australska vlada pod vodstvom Johna Howarda 2001. godine donijela odluku Božićni otok isključiti iz australske migracijske zone.

Stanovništvo je raspoređeno u naseljima Settlement, Silver City, Kampong, Poon Saan, and Drumsite. Ima posebnu prirodnu topografiju koja je u posebnom interesu znanstvenika zbog velikog broja endemskih vrsta flore i faune koji su evoluirali u izolaciji bez ljudskog upliva.

Glavna gospodarska djelatnost je dobivanje fosfata i vapnenca u unutrašnosti otoka. Bilo je nekoliko ustrajnih pokušaja razvoja turizma na otoku, no zbog izolacije koju nažalost nije mimoišlo globalno zagađenje, spoznaje da je otok 50-ih godina 20. stoljeća bio poligon za nuklearna testiranja, kao i učestalog odumiranja koralja u posljednje vrijeme, svaki pokušaj je propao.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.