2 min. čitanja

Božićna čestitka pomorca s Pacifika: “Pišem u ime svih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline doma”

Božićna čestitka pomorca s Pacifika: “Pišem u ime svih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline doma”
Foto: Privatni album / SeekPng

Pomorac koji se trenutno nalazi na dalekom Pacifiku, uputio je Božićnu čestitku u ime svih onih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline svoga doma, prenosi Dalmacija danas.

– Evo malo vedrine u ovoj teškoj godini neka vam dođe na božićno jutro, kada se okupljamo tamo gdje pripadamo, u toplini doma, barem oni koji imaju tu sreću.

Pišem u ime svih onih koji su daleko od svojih najmilijih i bez topline svoga doma. Pojasni t ću kako je to nekada bilo biti pomorac. Naslušali smo se raznih priča, ali te priče ostaju samo priče. Danas je pomorstvo postalo samo biznis i dobra zarada, nažalost. Nema tu više svima dobrog poznatog BBQ-a, nema više druženja i velikih prijateljstava. Sve se svelo na posal i kabinu, na to da “dohvatiš” onaj minimalac.

Nema više tog osjećaja da ćeš se danas na Božić spustit u salon i sist s prijateljima, kolegama i da ćete se ispričat, podružit, da će se možda i zapivat pisma ili dvi.

Nažalost, to će bit samo jedan obilniji ručak u kojem će kuvar dat 100% sebe da ti dočara toplinu doma i na tome im veliko HVALA. Sve to stavimo na stranu kad znamo šta se u svitu događa. Mi smo u izolaciji po 125 i do 180 dana, a neki i više pa te niko ne pita kako ti je, jer eto zarađuješ kruv za sebe i svoju porodicu. Danas je nažalost sve stalo, 90% poslova u svitu je stalo, raspala se i ona priča kod nas da je u Njemačkoj bolje nego kod Vas u našoj Hrvatskoj. Ugostitelji su na rubu bankrota, njima isto ovim putem šaljem punu podršku i nadam se da će svi se vratit na noge, od njih sam 5 godina živija i znam kako je to kad ne možeš i kad ti ne daju da radiš ono šta voliš i da zarađuješ za sebe i za svoje najmilije.

Pa evo nekad ti dođe da to sve izbaciš iz sebe kad svaki dan slušaš o zaraženima, o umrlima, o izolaciji, o zabrani odlaska sa broda doma, o PCR testovima bez kojih ne možeš ni do kabine, a kamoli u crnu Kinu koja broji 0 zaraženih i da ne možeš sa broda nego do krme i prove.

Mi smo tu di jesmo, sami smo ovo prihvatili, a samo možemo zahvalit Bogu šta i ovo nije stalo i nadamo se da neće. Samo još nešto, sitite se i da 80 posto kolega s kruzera čeka svoj ukrcaj i svoju kabinu, svoju priliku za zaradit koji teški dinar. Nije sve tako sivo, bit će bolje, možda nakon ovoga budemo cijenili više onaj dolar ili euro.

Pozdrav s dalekog Pacifika, s pozicije
N 51° 03′ 02″
W 148° 10′ 28″

Mirno Vam more kolege i ko slavi, sretan i blagoslovljen Božić i  uspješnija 2021 godina.

T.Č.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.