1 min. čitanja

BOURBON NA BUBNJU Kupuju ga Kinezi za 800 milijuna dolara?

Francuska brodarska kompanija Bourbon koja je ovih dana pod povećalom javnosti zbog potrage za preostalih sedam članova posade potonulog broda Bourbon Rhode, dobila je ponudu za preuzimanje iz Kine. Tako će tvrtka koja je ljetos bila na rubu bankrota, naposljetku otići u ruke kineske koorporacije.

Bourbon Offshore nalazio se u ozbiljnoj opasnosti od bankrota, jer je skupina vjerovnika zatražila trenutno plaćanje neizmirenog duga u ukupnoj vrijednosti od 800 milijuna dolara.

Da vjerovnici nisu bili spremni pregovarati o novim uvjetima ili dogovorima, Bourbon Offshore ne bi imao drugog izbora nego podnijeti zahtjev za bankrot. Tvrtka, s flotom od 500 plovila, jedan od najvećih pružatelja usluga na moru u svijetu, nalazila se u financijskoj nevolji od pada cijene nafte 2014. godine i još u srpnju je bilo malo vjerojatno da će tvrtka uspjeti osigurati 800 milijuna USD, pisao je tad Project Cargo Journal.

Bourbon je bio u sudskom procesu restrukturiranja, nakon što su na poslovanje kompanije utjecala nestabilna energetska tržišta. Danas su priopćili da im je stigla ponuda za preuzimanje svoje imovine.

„Kao dio postupka reorganizacije koji je od 7. kolovoza 2019. godine Trgovački sud u Marseillesu otvorio u korist Bourbon Corporation i sestrinske tvrtke Bourbon Maritime, sudski službenici sui dobili ponudu za preuzimanje“, priopćili su iz Bourbon-a u srijedu, prenosi Reuters.

“Ova ponuda – koju je dostavila tvrtka u vlasništvu skupine francuskih banaka – tiče se imovine i aktivnosti Bourbon Corporation”, dodaju iz kompanije.

Korporacija Bourbon je zatražila otvaranje postupka restrukturiranja, uz jamstva koja je otkupila kineska tvrtka ICBC Leasing, za iznos veći od 800 milijuna dolara, piše Off Shore Energy Today.

Svrha ovog postupka je omogućiti dužniku da predstavi plan za nastavak svojih aktivnosti reorganizacijom svog duga. Dug se može raspodijeliti na razdoblje od najviše 10 godina – i osigurati mu povrat imovine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.