Bljak fest na omišaljskoj Placi privukao brojne goste

OMIŠALJ - Jednima rasle zazubice, drugima se okretao želudac - festival specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine, Bljak fest, vratio se na velika vrata u kalendar mesopusnih događanja na Kvarneru!

Ova prepoznatljiva i originalna mesopusna manifestacija održana je 28. siječnja na omišaljskoj Placi gdje su postavljeni brojni kulinarski, ali i degustacijski punktovi na kojima su ljubitelji 'bljak gastronomije' uživali u nikad većem, sadržajnijem i raznovrsnijem jelovniku, od kojeg su nekima rasle zazubice, dok se drugima istovremeno okretao želudac.

Na meniju su tako i ovog puta tražene bile delicije poput tripica, a interes je vladao i za mudima od bika te jetrom na žaru, kiselom, kao i maneštrom od nogica. Posjetitelji su mogli kušati i krakove 'na bljak', ali i originalne recepture njivičkog restorana 'Rivica': slatku broskvu, šporkic koji je predstavljala brusketa s krvavicom i toplu pijanduru.

Lokalni su lovci častili pak 'rogima va padeli', a članice i članovi karnevalske udruge Kataroška predstavili su 'zelenu facu' ili, kako su sami rekli – zeli zo dimljenimi rebrimi, njuškami i ušimi od prasca. Svim ljubiteljima slatkih delicija nudile su se poderane gaće, bljak palačinke i broskva s bijelom čokoladom.

Pripremljeno je bilo čak šest tisuća porcija, što bi reć da omišaljsko bljak i nije bilo toliko -bljak!

- Ove godine kuhalo je rekordnih deset ekipa: karnevalske udruge Babani i Omišjanski babani, Rivica, Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, udruga Obitelj za mlade, ribolovno društvo Zubatac, udruga Puntarske užance, Karnevalska udruga Kataroška, Lovačko društvo Šljuka i Udruga za narodne običaje Drivenik koji, uz hranu, s ponosom predstavljaju i Drivenik Brewery pivovaru - otkrila je Andrea Orlić Čutul, direktorica TZ-a općine Omišalj.

Za dobru se atmosferu brinuo Dražen Turina Šajeta, te grupa Fortunal, piše Novi List.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Jegulja na ražnju
Nekada sirotinjska hrana neretvanskih ribara i težaka, postala je danas prvoklasna delicija, za kojom uzdišu mnogi gurmani, ne pitajući za cijenu. Gotovo svaki posjet neretvanskoj dolini, završava s ponekom delicijom ovoga kraja. Ne pojesti neretvanski brujet sa purom, žabe ili jegulju, kao da nisam…