1 min. čitanja

Bliži se Dan žena, a u Splitu se sprema ozbiljan noćni marš!

Bliži se Dan žena, a u Splitu se sprema ozbiljan noćni marš!
Foto: Pexels

Udruga Domine poziva žene da se u što većem broju pridruže na maršu pod sloganom "Ni sama! Ni kriva! Ni druga!", 8. ožujka od 18 sati.

- Slavimo žene, žensku solidarnost i podršku. Podsjećamo da su žene svakodnevno izložene strukturnom nasilju. Na ulici, na radnom mjestu, u svom domu, kroz sustav koji bi im trebao omogućiti efikasnu pomoć i podršku, ali ih zlostavlja dugotrajnim postupcima i zanemarivanjem činjenice da su žene i djeca izravne žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Dosta je nasilja! Žene nisu one druge. Rodna ravnopravnost je preduvjet razvoja demokratskog društva, a nje nema bez poštivanja zaštite ženskih prava. Danas je gotovo više nego ikada svijet u globalnoj krizi, opterećen besmislenim ratovima, ekonomskom recesijom i klimatskim promjenama koje ugrožavaju život na zemlji. Sve te krize najviše pogađaju žene i djecu. Noćnim maršom dižemo glas za mir, za jednakost, ravnopravnost i slobodu, a protiv društvene nepravde i brutalnih kršenja ženskih ljudskih prava - stoji u Facebook objavi udruge Domine.

Ove godine navršava se dvadeset godina od kada su članice udruge Domine prvi put na Rivi i u Marmontovoj ulici obilježile Dan žena dijeljenjem letaka koji su pozivali na slavljenje 8. ožujka kao Međunarodnog dana žena. Dvadeset godina ulične „borbe“ Domina i ženskog aktivizma prisutni će se tako prisjetiti na samom početku marša u 18:00 sati na Trgu Gaje Bulata ispred HNK Split.

Tradicionalno, marš kreće nakon uvodnog programa kroz Marmontovu, preko Rive, Podruma i Peristila, kroz Krešimirovu ulicu do Pjace, gdje će završiti prigodnim obraćanjem donositeljima političkih odluka i isticanjem zahtjeva za poštivanje i zaštitu prava žena.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.