Bivši ministar financija: Marić odlazi u privatni sektor za 2, 3, 4 puta veću plaću – Ovo je čovjek koji će ga vjerojatno zamijeniti

Marko Primorac izvanredni je profesor na Ekonomiji, bio je savjetnik bivše predsjednice

Kako smo ranije objavili, Zdravko Marić napušta Vladu. U međuvremenu je potvrđeno iz Vlade da bi ga na mjestu ministra financija mogao zamijeniti Marko Primorac. Njega će Vlada sutra i službeno predstaviti kao kandidata za novog ministra.

Primorac je izvanredni profesor na Ekonomiji te je bio savjetnik bivše predsjednice. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Navodno je već razgovarao s premijerom, koji bi službeno vijest trebao potvrditi sutra nakon sastanka užeg kabineta Vlade, piše Telegram.

Ekspertiza: upravljanje financijama u javnom sektoru

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a tijekom studija dobio je nekoliko stipendija i nagrada. Usavršavao se na National University of Singapore, Università Bocconi – Milano, American Institute on Political and Economic Systems, Hochschule für Wirtschaft und Recht – Berlin…

Kako je svojedobno ispričao u velikom istupu na Telegramu, njegova područja znanstvenog rada su upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje.

Savjetnik bivše predsjednice

Godine 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske.

Godine 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, stoji u njegovoj službenoj biografiji.

Od 2018. do 2020. bio je savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo, a od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

– Mislim da Marić neće u politiku, sigurno odlazi u privatni sektor za 2, 3, 4 puta veću plaću. Ministri koji su bili ispod njega su otišli na veću plaću, sigurno to utječe na čovjeka. Sigurno ide u privatni sektor ili neke međunarodne financijske institucije, sigurno će dobro nastaviti karijeru. To je težak resor, on je vrlo korektno komunicirao s oporbom, nije mu bilo lako, ali sada će biti puno teže novom ministru. Imate dugove u zdravstvu, mirovine, pritisak kako osigurati plin… Mislim da će za mladog čovjeka koji nikad nije bio na izvršnoj funkciji ovo biti izazov. Jedno je sveučilišna diploma, a drugo je ući u bitku svih bitaka na jesen. Premijer je sigurno izgubio snažan oslonac – kaže za N1 bivši ministar financija Boris Lalovac.

– Ministar Marić je postavio vrlo visoku ljestvicu za svog nasljednika i bojim se da je neće uspjeti preskočiti – kaže dodajući kako se nada da će biti sve dobro, ali da su cipele u koje ulazi Primorac izuzetno teške. – On nema sto dana, nema ni deset jer rebalans mora biti spreman za jesen – kaže Lalovac o onome što čeka novog ministra.

– Sav taj tajming je misteriozan, to daje novu dimenziju priči. Ali ja se bavim financijama, ne ulazim u njegov osobni život – zaključuje Lalovac priču o odlasku Marića.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar Marić podnosi ostavku!