Bivša jahta Putinova prijatelja na vezu u riječkoj luci, Ukrajinci zaprijetili: “Zapalite je!” – Kapetan: “Prodana je!”

RIJEKA – Jedna od najluksuznijih jahti na svijetu “Royal Romance” bila je u vlasništvu je ukrajinskog odvjetnika i biznismen Viktora Medvedčuka, čovjeka bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ova jahta nije stranac na našoj obali, naprotiv, zapovjednik broda je iz Hrvatske. Trenutno je privezana na gat u riječkoj luci.

Jahte ruskih i ukrajinskih oligarha usko vezanih s Putinom na meti su sankcija diljem Europe i svijeta, pa mnogi od vlasnika u panici traže kud će skloniti svoja ploveća bogatstva. Čini se da su to uočili i bijesni Ukrajinci čija je zemlja napadnuta, pa se tako na društvenim mrežama nalazi i uznemirujući poziv da se ova jahta u riječkoj luci zapali:

“Ova jahta “Royal Romance” u Rijeci ! Gazda je sponzor Rata u Ukrajini! Njegovi pare idu na rat i rakete ! Gazda je kum Putina i sada on pobjegao iz Ukrajine. Treba nju zapaliti!” – objavljeno je na Facebook grupi “Ukrajinci u Hrvatskoj”, ispod koje se nižu poruke potpore, pa čak i uputstvo za bacanje Molotovljeva koktela. Doduše, ima i kreativnijih komentara, poput onih da se na jahtu smjeste izbjeglice iz Ukrajine ili pak da se proda, a novac usmjeri za potporu Oružanim snagama.

Foto: Facebook / Screenshot

S obzirom da je poruka u trenutku pisanja ovog teksta bila javno objavljena već 21 sat, a zbog prijetnji plovilu u hrvatskoj luci na kojem je i hrvatska posada, pitali smo riječku policiju: je li plovilo pod posebnom zaštitom policije i ima li policija uvid u ovu i slične prijetnje, no putem telefona nam na ovo nisu mogli odgovoriti, pa smo isti upit poslali i pisanim putem.

U međuvremenu nam se javio kapetan jahte Royal Romance Bubica Šarić:

– Jahta je prodana u ožujku prošle godine i nije više u vlasništvu navedene osobe, jer da jest, bila bi u Monacu, gdje je bila i prije – kaže i odgovara da nam ne može odgovoriti tko je sad vlasnik, zbog poslovnog ugovora koji ga veže. Ljut je, dodaje, zbog javnog prozivanja jahte u svojstvu bivšeg vlasnika, jer se time dovodi opasnost njegova posada.

Odgovor riječke policije čekamo i objavit ćemo ga, čim ga dobijemo.

Foto: Facebook / Screenshot

Kijevski odvjetnik i proruski političar koji je pobjegao iz ukrajinskog pritvora

Ovaj neboder na moru bio je u vlasništvu Viktora Medvedčuka, ukrajinskog  oligarha  i bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Zanimljive podatke o njemu iznosi Superyachtfan, pa se između ostalog može doznati da je Medvedčuk osnivač odvjetničke tvrtke sa sjedištem u Kijevu. Poznat je i kao jedan od članova tzv. ‘Kyiv Seven’ grupe, koju su sačinjavala sedmorica vrlo uspješnih poslovnih ljudi: Medvedčuka, Valentina Žurskog, Grigorija i Igora Surkisa, Bohdana Hubskog, Jurija Karpenka i Jurija Lijaha koji su umrli 2004. godine.

Poslovna pozadina K7 grupe započela je 1992. kroz offshore tvrtke, koje su uvozile naftu u Ukrajinu kako bi je interno prodavali.

Viktor Medvedčuk je između ostalog i proruski orjentiran političar koji je prošle godine bio uhićen, a usred ruske agresije na Ukrajinu uspio je navodno pobjeći iz kućnog pritvora, što je u nedjelju potvrdio savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko, iako je Medvedčukov odvjetnik demantirao optužbe.

Medvedčuk, čelnik ukrajinske oporbene stranke Platforma – Za život, bio je u kućnom pritvoru nakon što su vlasti pokrenule postupak za izdaju protiv njega, javlja Reuters, a prenosi usnews.com. On, naravno, takve optužbe odbacuje. Medvedčukova odvjetnica rekla je da je njezin klijent bio prisiljen premjestiti lokaciju zbog prijetnji nacionalističkih skupina te je o tome obavijestio vlasti.

Medvedčuk, rođen 1954. godine, oženjen je i otac dvije kćerke, a jednoj od njih kum je bio upravo Vladimir Putin. Vlasnik je zavidne kolekcije luksuznih automobila, živi sjeverno od Kijeva, a posjeduje nekoliko kuća diljem Ukrajine.

Prema nekim izvorima, neto vrijednost ovog ruskog oligarha  iznosi između 800 milijuna i milijardu američkih dolara, a samo ova jahta vrijedna je blizu 200 milijuna dolara.

Ploveći neboder s vodopadom među sto najboljih svjetskih jahti

Luksuzna jahta Royal Romance, čest je gost Rijeke. Može primiti 14 gostiju, a o njima brinu 22 člana posada.

Jahta je duga 93 metra, široka 14,3 metara, predviđena je za smještaj 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, a o njoj brine čak 22 člana posade. Plovilo razvija maksimalnu brzinu od 15 čvorova, ima gaz od 3,85 metara, a od luksuznih sadržaja ističu se palube od tikovine, teretana, liftovi koji povezuju ukupno pet paluba i 12-metarski bazen s vodopadom na gornjoj palubi.

Riječ je o plovilu koje se nalazi na listi sto najboljih svjetskih jahti svih vremena. “Royal Romance” je izgrađena u nizozemskom brodogradilištu Feadship, specijaliziranom za gradnju luksuznih plovila. Pogone ga dva dizelska motora od po 3 tisuće konjskih snaga, a razvija brzinu od maksimalnih 15 čvorova.

Jahta se navodno koristi isključivo u privatne svrhe i nije je tako lako moguće unajmiti, osim ako niste bliski vlasniku ili njegovoj bogataškoj eliti.

Foto: Facebook

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski oligarsi panično spašavaju jahte – Hitno ih šalju u Indijski ocean i Jadransko more!
INCIDENT U MALLORCI Ukrajinski mornar uhićen jer je potopio luksuznu jahtu svog ruskog šefa