2 min. čitanja

Biokovo-Imotska jezera dogodine postaju geopark UNESCO-a

Biokovo-Imotska jezera dogodine postaju geopark UNESCO-a
Foto: Screenshot / Eddy Meštrović

MAKARSKA/IMOTSKI - Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koja obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti zemlje. Upravo taj veliki potencijal ovog područja je razlog zašto iduće jeseni Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj, stoji na stranicama Geoparka. Hina doznaje da bi se sve trebalo dogoditi iduće jeseni.

Koordinatorica projektnog tima Ivana Ćapin je za Hinu izjavila da su nakon terenske evaluacije koja je bila u rujnu prošle godine od UNESCO-va Vijeća svjetskih geoparkova dobili broj preporuka koje još treba ispuniti.  

- Bili su tu stručnjaci koji su pregledali kompletnu dokumentaciju i sve obilježene staze za što smo dobili visoku ocjenu stručnjaka. No, nismo odmah postali UNESCO-v Geopark već smo dobili odgodu od maksimalno dvije godine u kojem roku moramo ispuniti preporuke - rekla je Ćapin.

Dio preporuka je izvršen, neke su još u fazi dovršavanja, a kad se cijeli "popravni" proces privede kraju, prema njezinim riječima, imotska jezera i Park prirode Biokovo bit će automatski priključeni UNESCO-voj mreži geoparkova.  Kako je rekla Ćapin, "plan je do ljeta poslati izvješće o napretku i tako postati geopark."  

- Geoparkovi traže da se radi na vidljivosti, pojavljivanju u medijima i promociji,  što mi moramo više raditi. Dobili smo preporuke da moramo imati edukacije s lokalnim stanovništvom i s uzrastima osnovnoškolske i srednjoškolske djece, kao i s turistima. Jedna od preporuka je izrada naše karte Geoparka, jedinstvene karte koju do sada nismo imali, a sada smo dovršili, rekla je.  Također je  istaknula kako se na Crvenom jezeru mora postaviti zaštitna ograda radi sigurnosti i da se mora regulirati promet prema Skywalku, na zaštićenom području Parka prirode Biokovo.

Inicijativa o geoparku imotskih jezera rodila se 2018. godine, a kako je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove u Hrvatskoj, izrazilo je stav da se inicijative objedine i u zajedničkoj prijavi dođe do cilja, prenosi Večernji list. Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, potporu je dalo i desetak nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija.

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.   Geopark Biokovo- imotska jezera bit će treći na popisu UNESCO-ovih geoparkova iz Hrvatske, nakon Parka prirode Papuk koji je na toj listi od 2007.godine  te viškog arhipelaga koji je na popisu od travnja 2019.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.