3 min. čitanja

Bioblitz o invazivnim stranim vrstama provodi se od 26. do 28. svibnja 2023.

Bioblitz o invazivnim stranim vrstama provodi se od 26. do 28. svibnja 2023.
Foto: Wikimedia

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zajedno sa znanstvenom zajednicom i ove godine organizira i potiče uključivanje javnosti u događaj Bioblitz o invazivnim stranim vrstama koji je organiziran na razini Europe i provodi se od 26. do 28. svibnja 2023.

Znanstvenici i Ministarstvo pozivaju sve zainteresirane građane da se priključe trodnevnom događaju Bioblitz koje za cilj ima prikupljanje što većeg broja opažanja invazivnih stranih vrsta, a sudjelovanjem u događanju uči se o bioraznolikosti, opasnostima koje predstavljaju invazivne strane vrste, ali i važnosti njihovog praćenja i ranog otkrivanja u prirodi.

Invazivne strane vrste su sveprisutne, a da toga uglavnom nismo ni svjesni. Možemo ih pronaći u urbanim sredinama, ali i u prirodnim staništima i zaštićenim područjima. U gradu možemo promotrti vrt, park ili neku drugu zelenu površinu u svojoj blizini i lako uočiti neku biljnu invazivnu stranu vrstu poput pajasena, petolisne lozike, krasolike ili američkog kermesa. Na travnjacima su prisutne krasolika i prava svilenica, a u blizini potoka i drugih vodenih staništa amorfa, dok se rejnutrije osim u vrtovima mogu zamijetiti i uz rubove prometnica. Sve ove vrste donesene su s drugih kontinenata i prije su se često sadile kao ukrasne biljke, ali su se dobro prilagodile našem podneblju i sada zauzimaju staništa i predstavljaju prijetnju zavičajnim vrstama.

Svi podaci prikupljeni kroz ovaj događaj bit će javno dostupni, a podaci za Hrvatsku bit će dostupni i OVDJE.

Kako sudjelovati u događaju Bioblitz?

Lako je uključiti se u događaj Bioblitz u Hrvatskoj. Ovdje su osnovne upute:

  1. Preuzmi mobilnu aplikaciju “Invazivne vrste u Hrvatskoj” i registriraj se. Aplikacija je dostupna za IOS i Android uređaje, a može se besplatno preuzeti na mrežnim trgovinama App Store i Google Play.
  2. Detalje o događaju Alien CSI Bioblitza potraži pod Novostima u mobilnoj aplikaciji, na mrežnoj stranici Ministarstva www.invazivnevrste.hr i na društvenoj mreži Facebook.
  3. Uključi se u događaj Bioblitz od 26. – 28. svibnja 2023. i dojavi nalaze invazivnih stranih vrsta putem mobilne aplikacije “Invazivne vrste u Hrvatskoj”

Tijekom događaja Bioblitz prikupljat će se opažanja invazivnih stranih vrsta, a poseban će  fokus biti na biljke žljezdasti pajasen, pravu svilenicu, rejnutrije, amorfu ili čivitnjaču, krasoliku, vinobojku i petolisnu loziku.

Prošle godine tijekom prvog ALIEN SCI Biobliza fokusiranog na IAS vrste u Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 196 nalaza invazivnih stranih vrsta u osam županija.

Što je Bioblitz?

Naziv Bioblitz potječe od kombinacije grčke riječi za život (“bios”) i riječi “blitz” koja označava “napraviti nešto brzo i intenzivno”. Bioblitz označava zajednički rad na prikupljanju podataka o biljakama, životinjama i gljivama na nekom području u određenom vremenskom razdoblju.

Događaji Bioblitz okupljaju znanstvenike, studente i sve zainteresirane pojedince pa je suradnja stručnjaka i šire javnosti osnova Bioblitz koncepta u kojem se na informativan i zabavan način prikupljaju podaci o živom svijetu na određenom lokalitetu i proširuje znanje o prirodi. Široj javnosti se tako daje mogućnost da pridonese znanstvenim istraživanjima i da se podigne svijest o značenju prikupljanja podataka o bioraznolikosti.

Zašto se prikupljaju podaci o invazivnim stranim vrstama?

Invazivne strane vrste su, uz gubitak staništa, direktno iskorištavanje divljih vrsta, klimatske promjene i zagađenje, jedna od najvažnijih izravnih prijetnji bioraznolikosti. Invazivne strane vrste u prirodu su dospjele namjernim ili nenamjernim posredovanjem čovjeka, a na području u koje su unesene negativno utječu na bioraznolikost, usluge ekosustava, zdravlje ljudi i/ili uzrokuje ekonomsku štetu. U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih vrsta biljaka i oko 300 stranih vrsta životinja, a unesene su i gljive i druge vrste organizama. Procjenjuje se da je 10 – 15 % njih invazivno.

Podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta važni su za upravljanje invazivnim stranim vrstama, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava. Prikupljanjem podataka o invazivnim stranim vrstama i praćenjem njihove rasprostranjenosti lakše možemo razumjeti i predvidjeti njihov trenutni i potencijalni utjecaj na razini nekog područja, države, ali i čitave Europe. Svojom dojavom građani mogu doprinijeti ranom otkrivanju novih invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj te time spriječiti njihovo širenje i tako očuvati prirodu Hrvatske.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.