2 min. čitanja

BETONSKO CARSTVO ZADAR Tko zdrave pameti može ovako zabetonirati stabla?

BETONSKO CARSTVO ZADAR Tko zdrave pameti može ovako zabetonirati stabla?
Foto: Pexels

U Facebook grupi Trn u oku Zadar objavljene su užasne fotografije zabetoniranih fafarikula u Diklu koje svjedoče uništavanju prekrasnog drvoreda po kojemu je ta ulica oduvijek bila poznata. 

Zadarska ulica Put Dikla poznata je po svojem divnom drvoredu, no čini se kako su na zadarskom Boriku djelovali besramni vandali s viškom cementa. Građani su zgroženi i pitaju se ima li onaj tko je zabetonirao stabla imalo srama?

Gdje su nadležne institucije? Gdje su komunalna inspekcija? Jesu li svi kolektivno izgubili razum i ekološku svijest? Je li ovo samo točka na i strašnoj betonizaciji koja se događa u Zadru, posebno na području Borika gdje se na svaki centimetar trpaju zgrade u suludoj trci za "brzom lovom"!

Foto: Screenshot/Facebook

Je li moguće da nitko od odgovornih i onih koji izdaju građevinske dozvole nije pomislio kako ovom dijelu grada osim beskonačnih zgrada treba i koja zelena površina? Izgleda da ne samo da nije, već se betoniraju i fafarikule.

- To je 50 metara od moje kuće. Kad sam pitala ekipu koja je radila asfaltiranje i betonaža zašto to rade, da je to nedopustivo zabetonirati stablo koje ne može dobiti vode a "ubiti" će ga vrelina užarenog asfalta, dobila sam odgovor od "nadležnih" na terenu da su vlasnici kuće to tražili!  Da su htjeli da im se napravi da voda ne ide u dvor kad pada kiša, a da oni pokušavaju ispuniti želje vlasnika koliko mogu..Užas, sve sam prijavila, ali betonaža stabla i asfaltiranje stabala se nastavilo i par metara niže - navodi Zadarski.hr.

- Nakon dugo vremena obišao sam šire područje Borika , ne mogu se načuditi koliko je u zadnjih nekoliko godina doslovno isti izbetoniran, pretrpan zgradama. Na žalost to područje pustom betonizacijom doslovno ne liči više na ništa , niti ima ikakve ljepote , ne znam koji urbanisti upravljaju i daju dozvole za načičkane zgrade do zgrade i doslovno uništavaju ljepotu našeg grada - dodaju ogorčeni građani na Facebooku.

Da ironija bude veća prema odredbi iz komunalnog reda Grada Zadra koju Zakonom moraju provoditi u članku 57. stoji kako se prilikom uređivanja (betoniranja i asfaltiranja) površine na kojima postoje pojedinačna stabla, mora ostaviti odgovarajuća orubljena slobodna površina, minimalno 0,8 m računajući od debla stabla.

Hoće li itko dignuti prijavu za ekocid koji se ovdje događa?

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.