Bavljenac privlači sve veće zanimanje turista

Otok Bavljenac prekrivaju suhozidi koji oblikom i rasporedom podsjećaju na papilarne linije. Takav izgled u kombinaciji s ovalnim oblikom otoka pridonosi izgledu otiska prsta što ga čini posebnim.

Diljem svijeta razasuti su raznoliki otoci koji su svojim oblicima privukli pažnju brojnih promatrača. Kako u Hrvatskoj većih i manjih otoka ne manjka, tako ne nedostaje ni zanimljivosti vezanih uz njih.

Otočić Galešnjak u obliku srca već je privukao veliku pažnju domaće i svjetske javnosti, ponajviše zahvaljujući svemoćnom Googleu. No ovaj otok samo je jedan od mnogih koji još nisu stekli popularnost, a svojim su oblikom ili nekom specifičnošću to ipak zaslužili.

Jedan od njih nalazi se u šibenskom arhipelagu. Zanimljiv je po tome što podsjeća na otisak prsta, no takav izgled ne može zahvaliti samo prirodi. Otok Baljenac, ili Bavljenac, prekrivaju suhozidi, koji svojim oblikom i rasporedom podsjećaju na papilarne linije. Takav izgled s oblikom otoka, koji je ovalan, doprinosi izgledu otiska prsta.

Otok je nenastanjen, dug je oko 500 metara, a površina mu iznosi samo 0,14 četvornih kilometara. Na tako malom prostoru 'natiskano' je oko 23 kilometra suhozida. Njih su u poljoprivredne svrhe podigli stanovnici obližnjeg otoka Kaprija, prenosi portal Turističke priče.

Postoji inicijativa za uključenje ovog otoka na popis svjetske baštine UNESCO-a na kojem se već nalazi deset kulturnih i prirodnih lokacija iz Hrvatske.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Daily Mail uz fotografiju od Borisa Kačana piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta | | Morski HR
O nevjerojatnom nenaseljenom hrvatskom otoku koji izgleda kao divovski otisak prsta - zahvaljujući nevjerojatnoj mreži suhozida koju su izgradili lokalni farmeri u 19. stoljeću piše Daily Mail, koji