3 min. čitanja

Banožić i Basarac potpisali Sporazum između MORH-a i  Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije

Banožić i Basarac potpisali Sporazum između MORH-a i  Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije
Foto: MORH/ F. Klen

SPLIT – Ulazimo u novo razdoblje Europskog obrambenog fonda gdje će važnu ulogu preuzeti Ministarstvo obrane kroz zajedničku suradnju koju uvijek imali, poručuje ministar obrane

U okviru Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021 u četvrtak 30. rujna 2021. u Spaladium Areni u Splitu održana je radionica ASDA EDF Boot Camp – Potencijali RH obrambene industrije, u organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI).

Ministar obrane RH Mario Banožić i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije.

Uz predstavnike tvrtki članica Klastera, radionici su nazočili i predstavnici MORH-a, Hrvatske vojske te stranih državnih i vojnih izaslanstava.

Sporazumom se definiraju načela i područja dugoročne suradnje između MORH-a i Klastera radi poticanja međusobne suradnje na pripremi zajedničkih projekata istraživanja, razvoja i obrazovanja, jačanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, a posebice sektora obrambene industrije koji je predstavljen kroz djelovanje Klastera. Sporazumom je posebno iskazan interes za suradnjom u području visokog obrazovanja, posebno sa Sveučilištem obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“, zatim u provedbi i razmjeni iskustava u području znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, pogotovo onih povezanih s prijavama na programe istraživanja i razvoja financiranih iz razvojnih Programa Unije, EU fondova i Europskoga obrambenog fonda, kao i za podrškom pripreme istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata.

Nakon potpisivanja, ministar Banožić podsjetio je da suradnja MORH-a i hrvatske obrambene industrije traje još od Domovinskog rata te kazao kako se Sporazumom pokazuje otvorenost Vlade RH i Ministarstva obrane da hrvatskim tvrtkama ukažu povjerenje i da one budu vodeće u opremanju Oružanih snaga Republike Hrvatske.

– Na tu industriju smo ponosni! I po njoj, usuđujem se reći, postajemo i jesmo prepoznatljivi i na svjetskoj sceni! Izražavam zahvalnost svima vama koji ste svoje ideje pretočili u proizvode na ovom zahtjevnom tržištu koje ne trpi prosječnost. Vjerujem kako je potpisivanje Sporazuma samo još jedan korak naprijed, prema novim sposobnostima, prema novim tržištima, prema uspjesima kojima se zajedno radujemo – poručio je ministar obrane.

Foto: MORH/ F. Klen

– Ulazimo u novo razdoblje Europskog obrambenog fonda gdje će važnu ulogu preuzeti Ministarstvo obrane kroz zajedničku suradnju koju smo do sada uvijek imali. Davali smo i dajemo podršku našoj obrambenoj industriji, a sada je trenutak kada to činimo upravo s ciljem povlačenja sredstava u prvom koraku za daljnje istraživanje i razvoj, razvoj kapaciteta i nabavku opreme. Na ASDA-i se pruža prilika da u poslovnim susretima utvrdimo listu projekata koja je od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i sa kojim zemljama članicama možemo  zajednički nastupati. Naravno, ovo je naša inicijativa, ali očekujemo inicijativu i od ostalih zemalja članica prema nama kako bi lista projekata bila znatno veća u idućem razdoblju – zaključio je Banožić.

Predsjednik Klastera Goran Basarac zahvalio je Ministarstvu obrane na podršci koju pruža Klasteru. Istaknuo je da su hrvatski proizvođači postali prepoznati na svjetskom tržištu te kako mu je drago što se na svjetsko tržište plasira sve više hrvatskih proizvođača vojne opreme.

– Ovaj Sporazum formalizirao je odnos između Ministarstva obrane i Klastera u početku priprema projekata za Europski obrambeni fond. Pred nama je veliki izazov jer vojna industrija bez podrške MORH-a ne može sudjelovati na velikim i važnim natječajima. Stoga je ovaj Sporazum iznimno značajan ne samo za Klaster nego i za gospodarstvo Republike Hrvatske – poručio je Basarac.

Na radionici ASDA EDF Boot Camp sudjeluju predstavnici tvrtki članica Klastera, a cilj joj je prezentacija potencijalnih projektnih ideja i prijedloga iz područja obrambene industrije RH prema Ministarstvu obrane RH, stranim izaslanstvima i stranim partnerima iz industrije u okviru ovogodišnje međunarodne vojne izložbe ASDA 2021, a s radi poticanja širenja znanja i suradnje na projektnim prijedlozima u okviru Europskog obrambenog fonda (EDF).

Također, nakon potpisivanja Sporazuma, ministar obrane Mario Banožić obišao je hrvatske proizvođače vojne opreme koji su se ove godine predstavili na ASDA-i 2021 te im pružio podršku u daljnjem razvoju poslovanja i modernizaciji proizvoda.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.