3 min. čitanja

BAKAR – Skriveni biser Jadrana koji izlazi iz turističke anonimnosti

BAKAR – Skriveni biser Jadrana koji izlazi iz turističke anonimnosti
Foto: Silvija Jacič

BAKAR – Bakar je grad u koji nitko ne dolazi zbog čistog mora, bogatog noćnog života ili sportskih terena, ali odlaskom industrije započeo je njegov izlazak iz turističke anonimnosti kroz ono najvrjednije što ima – interpretaciju povijesne i prirodne baštine.

Dokaz tome je “Šetnja kroz povijest – doba Frankopana”, osmišljeni program koji će 23.6. po prvi put otvoriti vrata bakarskog Kaštela i oživjeti njegove brojne prostorije zanimljivim sadržajem iz vremena Frankopana.

A na ulice Bakra dovest će Ivu Sillu, kreatoricu popularnih tura “Secret Zagreb” i prvog licenciranog interpretacijskog vodiča i trenera koja je ekskluzivno za ovu prigodu osmislila turu pod nazivom “Šetnja s divicom Margaretom” tijekom koje će, uz pomoć Elizabete Frankopan koju utjelovljuje iskusna vodičkinja Marjeta Trkman Kravar, otkriti brojne tajne gospode Frankopana!

Oživljenu povijest upotpunit će i romantično osvijetljen Frankopan café u kojem će se moći kušati Frankopanska torta, bakarski baškot i nadaleko poznat pjenušac Bakarska vodica te koncert Marka Škugora kojim će započeti niz ljetnih događanja u Bakru pod nazivom Margaretino leto.

Sve tajne gospode Frankopana u Bakru 23.6. otkriva sluškinja Margareta

U programu “Šetnja kroz povijest” impozantni Kaštel u Bakru prvi put otvara svoja vrata i u tajnovitom labirintu svojih brojnih prostorija oživljava doba Frankopana. Sluškinja Margareta u kostimiranoj interpretacijskoj turi otkriva povijest slavne obitelji Frankopan, ali i grada Bakra. U romantično osvijetljenom Frankopan caféu uz zvukove srednjevjekovne glazbe služit će se Frankopanska torta, a uz koncert Marka Škugora otpočet će niz ljetnih događanja pod nazivom Margaretino leto!

Iako ne spada u top ljetne destinacije, Bakar će 23. lipnja programom “Šetnja kroz povijest” postati mjesto koje se ne propušta tijekom produženog vikenda. Ovaj grad, mnogima znan samo po industriji, otkrit će dio svoje bogate povijesti otvorivši po prvi put vrata Kaštela koji se uzdignuo visoko nad Bakarskim zaljevom. Slavno doba Frankopana i 900 godina od prvog spominjanja njihovog imena, tema je ovogodišnje “Šetnje kroz povijest” koju Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar organiziraju pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

Photo: PR

U autentičnom ambijentu brojnih prostorija djelomično obnovljenog Kaštela rasplitat će se priča o vremenu ove slavne obitelji. Udruga za oživljenu povijest „Ordo Sancti Viti“ uprizorit će svakodnevni srednjevjekovni život od izgleda oružarnice, spavaonice s tkalačkim stanom, starinske kuhinje s gastronomskim delicijama te obrta (obrada drva i kože) dok će ostalim prostorijama odjekivati starinski plesovi i glazba u izvedbi plesne skupine “Kontea” iz Konjščine. Posjetitelji će moći uživati u nizu dodatnih sadržaja kao što je upoznavanje vještine kaligrafije, glazbeni program u prostranom atriju Kaštela, pripovjedanju bajki pripovjedačice Srebrenke Peregrin, starinskim igrokazima, a boravak u Kaštelu zasladit će degustiranjem Bakarske torte, baškota i pjenušca Bakarska vodica.

Kako bi posjetitelji upoznali i druge dijelove Gornjega grada, Turistička zajednica organizirat će i ove godine već tradicionalne razglede pod stručnim vodstvom Ranka Starca i Borisa Petkovića, a posebnost ovogodišnje “Šetnje kroz povijest” je interpretacijska tura koju je, inspirirana gradom Bakrom, ekskluzivno za ovu prigodu osmislila Iva Silla, kreatorica popularnih kostimiranih tura “Secret Zagreb” i prvi licencirani interpretacijski trener i vodič u Hrvatskoj. Frankopanska divica ili sluškinja Margareta koja zna sve tajne svojih gospodara, provest će posjetitelje Bakra kroz povijest ove slavne obitelji, ali i samoga grada Bakra, a u šetnji će joj se pridružiti i Elizabeta Frankopan koju će utjeloviti iskusna vodičkinja Marjeta Trkman Kravar. Turistička zajednica organizira ovu turu s namjerom da zabavi i educira posjetitelje Bakra te da potakne sve vodiče s područja Kvarnera da interpretacijskim vođenjem upotpune i unaprijede svoje ture.

Nakon otkrivanja svih zanimljivosti koje krije tajnoviti labirint Kaštela i šetnje s divicom Margaretom od bakarskog Perila na rivi pa do Kaštela, posjetitelji će se moći osvježiti u romantičnoj atmosferi lampicama osvijetljenog Frankopan caféa kraj Banskih vrata gdje će moći uživati i u slatkom okusu prošlosti – Frankopanskoj torti.

Šetnja kroz povijest imat će i posebnog gosta, kneza Mikulu IV koji će bakarskom gradonačelniku, Tomislavu Klariću, uručiti Povelju 900 godina KK Frankopana 1118.- 2018. netom prije samog svečanog otvorenja Margaretinog leta nakon kojeg će uslijediti koncert Marka Škugora.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.