4 min. čitanja

BAKAR Šampion zaštite podmorja

BAKAR Šampion zaštite podmorja
Foto: M. Šegulja

BAKAR - Da gdje ima volje, ima i promjene, najbolje svjedoči Bakar, drevni primorski gradić koji je još ne tako davno bio simbol teške industrije i ekoloških problema. No, ti dani su danas prošlost, a Bakar sve više diše kao mjesto uravnoteženog razvoja i očuvanog okoliša.

Više od 250 volontera

Tome doprinose i različiti projekti i akcije. Jedna takva održana je protekle subote u sklopu Margaretinog leta – najveće bakarske kulturno-zabavne manifestacije – a obuhvatila je čišćenje podmorja Bakarskog zaljeva. Kako navodi organizator akcije, Velimir Vrzić, široj javnosti poznatiji kao Underwater Explorer, događanje je okupilo velik broj podupiratelja i neposrednih sudionika.

- Uključio se velik broj pravnih osoba, na čelu s Gradom Bakrom, bakarskom Turističkom zajednicom te Sportskim pomorskim društvom „Luben“. Tu je i velik broj ronilačkih društava i pojedinačnih volontera, njih preko 250, iz Hrvatske, Slovenije, Italije... Ljudi su prepoznali sinergiju ekološke osviještenosti, promoviranja održivog razvoja i eko-turizma. Ovogodišnja akcija zapravo je proba za sljedeću godinu, kad u Bakru planiramo provesti najveću eko-akciju u Europi ikad te time, uz ostalo, ući i u Guinnessovu knjigu rekorda - ističe Vrzić.

Ništa bez eko-dimenzije

Ovakve akcije bakarskoj lokalnoj zajednici nisu strane, budući da se ovdje na inicijativu udruge Eko Rijeka sa sjedištem u Bakru i njenog predsjednika Ratka Profozića akcije čišćenja mora odvijaju još od 1990-ih, a pod pokroviteljstvom International Marine Centre iz SAD-a postale su i međunarodne. Današnji napori, međutim, idu i korak dalje. Kako navodi Tomislav Klarić, bakarski gradonačelnik, u proteklom razdoblju uložena su značajna sredstva u izgradnju i obnovu sustava kanalizacije i odvodnje, čime je podmorje Bakarskog zaljeva trajno zaštićeno od negativnih ekoloških utjecaja.

Ovo je prvi i najznačajniji korak u zaštiti i revitalizaciji Bakarskog zaljeva. Uslijedit će izgradnja još jedne pontonske šetnice, sa zapadne strane zaljeva, a u njenom nastavku i buduće plaže Banj. Ove napore prate i različiti programi podizanja ekološke svijesti, a tu su i programi koji povezuju turizam i doprinos održivom razvoju lokalne zajednice. Za njihovu provedbu zaslužna je lokalna turistička zajednica koja je tijekom proteklih godina za nekoliko svojih projekata dobila niz domaćih i međunarodnih priznanja.

Riječima Sonje Jelušić Marić, direktorice bakarske Turističke zajednice:

- U Bakru vrlo dobro znamo kakve mogu biti posljedice nepromišljenih zahvata u okoliš i prirodnu ravnotežu. Nastojimo stoga učiti iz prošlosti i više nikad ne dopustiti da ekosustav i ljepota našeg kraja budu narušeni.

Službeni pokrovitelji ove Međunarodne ekološke akcije u Bakru su Grad Bakar, Turistička zajednica Bakra, Primorsko-goranska županija, Luka Rijeka, INA, Dragon Maritime Adria, Hidra i tvrtka Metis, koja je zbrinula otpad.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.