6 min. čitanja

PREMIJERA Autor genijalnog hita "Dite", ponovno stvara - "Morski korijen" nastavlja neraskidivu vezu sa slanim plavetnilom

PREMIJERA Autor genijalnog hita "Dite", ponovno stvara - "Morski korijen" nastavlja neraskidivu vezu sa slanim plavetnilom
Foto: Promo

Splitski glazbenik kojeg smo do prije koju godinu mogli vidjeti u izuzetnom spoju acapella-pop-rock skupine Libar, već neko vrijeme, kao i mnogi mladi ljudi u Hrvatskoj, živi svoj gastarbajterski život. Kao dom odabrao je Norvešku, ali od Splita se ne odvaja, pa često se vraća doma. Ne odvaja se ni od glazbe, pa u Bergenu koji pomalo s otocima unutar fjorda i podsjeća na rodnu grudu, slaže taktove solo karijere.  

- Moje je ime Sina Jakelić, berba 1980., taurus. Kao prirodni glazbeni talent bez glazbenog obrazovanja (Božji dar i kazna u paketu), bolujem od opsesivnog pjevanja uz akustičnu gitaru još od predškolske dobi. Svoju knjigu otvaram u prvom osnovne, osvajanjem mini natjecanja u pjevanju i nagradom u obliku kesice bombona Asterix i čokolade Braco. Prvi samostalni javni nastupi kreću još od nižih razreda osnove škole, od 3. do 8. razreda, gotovo svake godine, pred stotinama djece, učitelja i roditelja na godišnjim priredbama - u mojoj arhivi postoje i interesantne snimke ovih nastupa - uvodno za Morski govori nam čovjek koji je osim glazbe direktno spojen na morsku utičnicu.

Naime valja podsjetiti da je Sina za Libar potpisao njihov prvi autorski uradak, hit singl „Dite“ koji je objavljen 2010. s kojim su nastupali na Večerima Dalmatinske Šansone i osvojili čak tri Šansonijera. Singl „Dite“ proglašen je najboljim debitantskim uratkom, a Sina Jakelić osvaja nagradu za najbolji tekst i treću nagradu publike. „Dite“ ubrzo dobiva i svoje diskografsko mjesto, u obliku EP izdanja s alternativnim verzijama i remiksima pjesme.

Pjevao je Sina kao tenor u zboru dječaka pod voditeljskom palicom velikana Vlade Sunka od 9. do 11. godine, a s jedva 13, pa sve do 22. najmlađi je član vjerojatno prve mlade tradicionalne dalmatinske klape - Šufit, u rukama njenog idejnog tvorca i voditelja, genijalnog Tomislava Veršića.

Upravo je taj klik s klapom bio ključan da krene koketirati sa "spajanjem dva svijeta" - kao duga kosa i klapska “zurka”, soliranje na African American Spirituals u klapskom aražmanu ili možda baš pionirsko spajanje rocka i klape.

- Moj aranžman i izvedba “Sve još miriše na nju” obilježila je jednu eru Šufita na poseban način - kao spoj dalmatinske klape i rock svijeta, po uzoru na Freddijevu “Barcelonu” i Denverovu “Perhaps Love” - što prepoznaje i sam Parni valjak, koji nas pozivaju da izvedemo taj cover na nekoliko njihovih koncerata, od kojih je jedan i zabilježen diskografski, kao CD i video (“Kao Nekada - Live at SC”). To sve se odvija prije navale novog klapskog vala i pojave “moderne klape” - čiji nisam ljubitelj. Moj prvi zahvat nakon ulaska u tadašnju klapu Libar je bilo sklanjanje prefiksa klapa i inzistiranje da se Libar pretvori u art rock bend s autorskim skladbama - jer je “klapa s bubnjevima” oksimoron - priča Sina za Morski.

Debela je knjiga njegovog glazbenog iskustva, pa tako kroz svoje tridesete, uz glazbu, stiže i poglavlje bavljenja videoprodukcijom, pa kao polovica kreativnog dvojca “Pilot studio”, surađuje na izradi videospotova za eminentne izvođače kao Hladno pivo, Elemental, Luky i, naravno, svim spotovima Libra, u raznim tehnikama, a kratki filmovi Veljka Popovica i Lemonade 3d studija s njegovom glazbom obilaze svijet.  

- Unatoč tome, moje tridesete najviše obilježava 10 godina djelovanja kao primarni skladatelj, aranžer i pjevač sastava Libar - svojevrsni eksperiment koji rezultira nizom od 10 festivalskih nastupa okićenih nagradama za skladateljski i aranžmanski rad, a ponajviše nagradama za tekstove, što mi je jako imponiralo obzirom na generalnu deklinaciju kvalitete tekstova na cjelokupnoj balkanskoj sceni - priča Sina koji se sa sjetom prisjeća njihovih nastupa diljem države na rasprodanim koncertima.

Libar se, kaže, uskoro zbog mnogih objektivnih i subjektivnih razloga raspao na nekoliko frakcija, od kojih mu je svaka velikodušno ostavila otvorena vrata...  

- Ali prevagnula je moja nepodnošljiva potreba za samostalnim donošenjem odluka. Nekoliko godina pauze posvećene su osnivanju obitelji, uz objavu najavnog singla pod svojim imenom, romantične “Polarne”. Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića (Valentino Bošković, Kensington Lima, Izgubljeni vikend) rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike. Spot za naš prvi, pretpostavljam ne i posljednji, zajednički rad - “Morski Korijen” - i dalje je pod nezamjenjivim kreativnim okom redatelja Tonija Mijača te nastavlja metaforičku radnju započetu u “Polarnoj”, koja će se nastaviti i kroz idući singl, kao konceptulni rad.

Morski korijen

Ako je “Polarna” otvorila novo poglavlje, “Morski korijen” je sljedeća stranica, i nadam se da smo bar dva-tri poglavlja od kraja moje “knjige od tisuću strana”. Poruku skrivenu u lirici pjesme, spot pojašnjava na specifičan i slojevit način, kako povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje “More” - tako i katarzu, izlazak iz hermetike intime u beskrajni otvoreni ekstrovertni prostor, plavetnilo visine i dubine, predavanje tijela prirodi i smrt ega. Bezuvjetno predavanje je jedan od mojih konstantnih motiva koji je započet još u “Ditetu”, nastavljen u “Polarnoj” i “Morskom korijenu”, a nadam se, intenzivno najavljuje i treći singl koji donosi rekonstrukciju i novo rođenje - gradnju novog iz srušenog. Ali to je priča koju ćemo nastaviti na ljeto - opisuje Sina svoj novi projekt.

U njegovoj “ladici” su deseci gotovih skladbi koje čekaju presvlačenje iz demo pidžame do finalnog carevog ruha studijske produkcije i jedan konceptualni album sa zaokruženom radnjom, oko kojeg još uvik malo zazire od dovršavanja..

- Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini, ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje “More”, želim dobrodošlicu i ugodnu radnu temperaturu. Kad ste već tu, zadržite dah i u momentu… - poručuje Sina.

I dok stihove piše naš sugovornik, glazbu za novu pjesmu potpisuje Josip Radić, koji nam kaže:

- Sinu sam prvo zapazio kao srednjoškolac, iz publike po splitskim klubovima. Kasnije me zadivio svojim autorskim golovima na albumu Libra. Njegovo "Dite" je, po mom mišljenju, u samom vrhu dalmatinske pjesmarice, ali je pjesma možda zasjenila sjajne "Tempus fugit", "Vrime radi svoje" ili „Zakon soli“ koje stoje u fermi da vam se zavuku pod kožu. Tom i takvom autoru zapravo ne trebaju drugi autori, pa mi je onda još i draže što se odlučio za suradnju. Ja sam, zapravo, fan kojem se posrećilo - poručuje ovaj skladatelj.

Spot je u potpunosti snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane mog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - autori su birali intimnije i tajne mikrolokacije Šolte poznatije možda samo lokalcima, u namjeri da prikažu Šoltu kao simbol svih dalmatinskih otoka.  

- Time smo još jednom načeli temu nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora, vječnu temu toliko puta opjevanu, nikad izlizanu. Uz autentičan autobiografski motiv povratka rodnom kraju i predavanja prirodi (ko od nas nije doša do mora na mirni sparni litnji dan, pogleda u pučinu i zaželija se jednostavno "razlit u beskraj" od lipote?), spot čini drugo poglavlje, naslonjeno na Polarnu, u kojem pratimo protagonista kako izlazi iz hermetične intime ljubavnog odnosa, ispire svoj "crni minus" sa lica i čistog obraza traži odgovor u višem obliku ljubavi, možda prema prirodi, možda prema bogu, ali u svakom slučaju, iz tame prema svjetlu. Metaforička smrt koju prolazi na kraju "Korijena", bit će opravdana u sljedećem poglavlju, što najavljuje posljednji kadar u spotu - zaključuje Sina Jakelić i kraj razgovora prepušta notama.

A premijerno, pjesmu Morski korijen, možete ekskluzivno poslušati i spot poslušati upravo na Morskom HR, kako je Sina i zaželio...

Jurica Gašpar


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.