Australskoj najrjeđoj ptici grabljivici prijeti izumiranje

SVIJET - Najrjeđa australska ptica grabljivica, crveni jastreb, suočava se s izumiranjem, čemu osobito pridonosi širenje poljoprivrednih područja u zemlji te plinski i rudarski projekti.

Crveni jastreb je unatrag četiri desetljeća izgubio trećinu teritorija na kojem je bio raširen, ističe Chris MacColl sa Sveučilišta Queensland. Danas ga se jedva može pronaći u 30 posto regija koje je donedavno nastanjivao.

MacColl navodi da se vrsta već smatra izumrlom u Novom Južnom Walesu i južnoj polovici Queenslanda.

- Došlo je do primjetnog pada i u Sjevernom Queenslandu, ostavljajući poluotok Cape York kao posljednje mjesto u državi za koje se još zna da podržava razmnožavanje populacije - govori.

Jedinstvena ptica grabljivica dugo je osvajala promatrače ptica svojim upečatljivim crvenkasto-smeđim perjem, žutim nogama i ogromnim kandžama, piše SciTechDaly.

Znanstvenici pretpostavljaju da su gubitak i degradacija staništa odigrali ključnu ulogu u smanjenju populacije. Prema njima, povećanje poljoprivrednih, rudarskih i plinskih projekata diljem sjeverne Australije predstavlja najveći rizik za ovu vrstu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Fotograf ulovio kadar u kojem sivi sokol slijeće na leđa guske u letu
Sivi sokol sletio je na gusku gdje se zadržao nekoliko sekundi prije nego je odletio, a fotograf divljih životinja uspio je iskoristiti priliku kakva se pruža jednom u životu. John Ovenden fotografirao je ptice na otoku u kanalu La Manche kada je uhvatio ovaj poseban kadar. Kaže da
Cipranin kažnjen s 21.000 eura radi tri otrovane divlje ptice
Vlasti na Cipru prvi su puta ‘odrezale’ kaznu za ubijanje divljih ptica otrovnim mamcima. Jedna je osoba kažnjena s ukupno 21.000 eura nakon što su na njenom imanju pronađene tri mrtve ptice. Kazna predstavlja veliki korak naprijed, smatraju u organizaciji BirdLife, te su uvjereni da je Ci…