Asteroid ušao u Zemljinu atmosferu i osvijetlio nebo iznad Engleskog kanala

SVIJET - U ponedjeljak rano ujutro u Zemljinu atmosferu ušao je mali asteroid i osvijetlio nebo iznad Engleskog kanala, stvorivši tako zapanjujući efekt zvijezde padalice.

Meteoroit veličine jednog metra, ili mali asteroid, viđen je na nebu nešto prije 4 sata po srednjoeuropskom vremenu. Snimke asteroida nazvanog Sar2667 mogle su se naći na više društvenih mreža.

Ovo je tek sedmi put da je udar asteroida unaprijed predviđen, a Europska svemirska agencija objavila je da je to "znak brzog napretka u globalnim sposobnostima detekcije asteroida".

Posljednji asteroid za kojeg je unaprijed predviđeno da će ući u Zemljinu atmosferu viđen je u studenome prošle godine na nebu iznad Ontarija u Kanadi.

Osobe koje su svjedočile nedavnom događaju iznad Europe navode da je asteroid osvijetlio nebo bljeskom koji je bio spektakularan, piše BBC.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesmo li sposobni predvidjeti asteroid na vrijeme da nešto poduzmemo?
Otkriće asteroida samo nekoliko dana prije prelijetanja pored Zemlje, iako nije predstavljao prijetnju čovječanstvu, ukazuje na slijepu točku u našoj sposobnosti predviđanja mogućih katastrofa. NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida o…
Preko Velebita i Paga sinoć preletio meteor: “Bio je sjajan poput mladog Mjeseca!” | | Morski HR
Hrvatski astronomski savez objavio je da je sinoć preko Paga preletio meteor sjajan poput mladog mjeseca. - Obzirom na brojne dojave i upite građana, želimo izvijestiti da je večeras iznad