1 min. čitanja

Arctic Sunrise iz flote Greenpeacea stigao je u Zadar

Arctic Sunrise iz flote Greenpeacea stigao je u Zadar
Foto: Greenpeace / Facebook

ZADAR – Brod Arctic Sunrise iz flote Greenpeacea stigao je u Zadar i pristao uz Istarsku obalu kod Pozdrava Suncu!

– Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi za zabranu oglašavanja fosilne industrije i njihovih sponzorstava. Ako ECI dosegne milijun ovjerenih potpisa u jednoj godini, Europska komisija dužna je odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom nismo mogli organizirati “open boat” manifestaciju – doznaje 057.info od Perice Štefana, voditelja komunikacija za Greenpeace.

Greenpeace u Nizozemskoj okupio je više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, kako bi blokirao ulaz u Shellovu rafineriju i ukazao na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu. Ovaj mirni prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija danas pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji.

– Okupili smo se kako bismo razotkrili pripadnike industrije fosilnih goriva i suočili ih s njihovom propagandom. Oni je koriste za pranje imidža, zavaravanje građana i nerješavanje klimatske krize. Slike u njihovim reklamama ne izgledaju kao stvarnost kojom smo okruženi. Ovom inicijativom možemo kreirati zakon i oduzeti megafon nekim od svjetskih tvrtki koje najviše zagađuju okolinu – izjavila je Silvia Pastorelli, aktivistica i glavna organizatorica ove inicijative. Više o ECI-ju i kako potpisati peticiju možete pronaći OVDJE.

Arctic Sunrise, kojem je ovo drugi posjet Hrvatskoj (prvi je bio 2013. godine) je brod izgrađen u Norveškoj. Ima bruto tonažu 949, dužinu od 50,5 metara i maksimalnu brzinu od 13 čvorova. Det Norske Veritas klasificira je kao “ledolomca 1A1”. Brod pokreće jedan brodski dizel motor MaK. Iz Greenpeace kažu da je svjedočio brojnim “čudima najhladnijih mjesta na planeti”.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.