2 min. čitanja

APSURD Pomorci koji prebole COVID-19 van Hrvatske, nemaju pravo na COVID putovnicu?!

APSURD Pomorci koji prebole COVID-19 van Hrvatske, nemaju pravo na COVID putovnicu?!
Foto: Pixabay / Morski HR

Nakon priče o pomorcu koji je prebolio koronu u stranoj državi te nije mogao dobiti COVID putovnicu izdanu od strane Republike Hrvatske, Pomorac.hr objavljuje još jedno iskustvo pomorca.

– Vezano za članak o dobivanju COVID putovnice i odgovor Zavoda da se ista može dobiti kontaktiranjem na spomenuti mail ječista laž. Prosljeđujem vam negativan odgovor na moj upit o putovnici. Pomorac sam i prebolio sam koronu na brodu u stranoj državi. Cijepljenje mi ne preporučuju liječnici jer sam nedavno prebolio COVID. Međutim, bez COVID putovnice ne mogu se ukrcati na brod, a time dovodim u financijsku opasnost cijelu obitelj – prepričava ovaj pomorac.

Nakon toga, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su mu odgovorili kako je uvjet za izdavanje COVID putovnice isključivo pozitivan PCR-test učinjen u Hrvatskoj. Kako je već poznato, nakon testiranja COVID putovnica može se zatražiti u roku od 11 dana (u slučaju pozitivnog testa), nakon čega je ista valjana 180 dana od datuma testiranja.

Pomorac je za Pomorac.hr ispričao da su su iz HZJZ-a naglasili da osobe koje posjeduju potvrdu o preboljenju ili nalaze testiranja obavljenog izvan Republike Hrvatske nemaju pravo na izdavanje COVID potvrde.

– Nakon toga bio sam prisliljen cijepiti se niti 20 dana nakon preboljenja, jer u protivnom ne bih mogao putovati na sljedeći ukrcaj. Osim na taj mail, pisao sam još na podosta, zvao bezbroj telefonskih brojeva, ali odgovor je uvijek bio isti: “COVID putovnicu ne mogu dobiti jer sam virus prebolio izvan Hrvatske” – zaključuje ovaj pomorac.

Informacije pristigle iz službenih izvora koje su stugle jučer, kose se sa stvarnim situacijama s kojima se susreću naši pomorci. Naime, jučer su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Pomorac.hr rekli da se ovakvi slučajevi ne bi smjeli događati. Kada se osoba koja ima sve potrebne dokumente o prebolijevanju virusa javi u HZJZ, izdavanje COVID putovnice ne bi trebalo predstavljati nikakav problem, rekli su iz Zavoda.

Međutim, danas su kolege ponovno kontaktirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo te im je stigla drugačija informacija od jučerašnje. Naime, prebolijevanje virusa unutar granica Republike Hrvatske, točnije pozitivan test obavljen isključivo u Hrvatskoj, zaista je uvjet za dobivanje važeće COVID putovnice. Kratko su  uputili da se za sve daljnje informacije treba obratiti isključivo na mail: info@hzjz.hr

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.