2 min. čitanja

APSURD NA ZADARSKIM OTOCIMA Stanovnici Rave i Sestrunja preko noći ostali bez zemlje!

APSURD NA ZADARSKIM OTOCIMA Stanovnici Rave i Sestrunja preko noći ostali bez zemlje!
Otok Rava - Foto: Boris Kačan

RAVA/SESTRUNJ - Nevjerojatna situacija dogodila se na zadarskim otocima. Naime, stanovnici Rave i Sestrunja preko noći su ostali bez zemlje, jer je tamo od nedavno postao važeći katastar iz 1910. godine. A sve je otkriveno potpuno slučajno!

Ružica Šatalić iz Vele Rave nedavno je krenula na Elektru gdje su joj kazali da njezina kuća nije njezina. 

- Na ZZK izvatku veliko iznenađenje - nemamo vlasničkog lista nego imamo 24 ljudi u posjedu - ispričala je za HRT Ružica.

Ona i suprug legalizirali su kuću, ali dvije godine u katastru nisu uskladili svoje stanje nekretnina sa sudskim rješenjem.  

Sličnu priču ima i Damir Simičić iz Male Rave, koji je doslovno do jučer bio vlasnik zemljišta, obiteljske kuće i maslinika za koje čak i prima poticaje Ministarstva poljoprivrede. 

- Imam rješenje da je zgrada ili kuća 1/1 vlasništvo na moju majku i zemljište na kojem je kuća isto 1/1, da bi sada isto to zemljište bilo povećano kao parcela i nema ništa na njoj nego da je Županija upisana - kaže.

Sestrunj - Foto: Boris Kačan

Zdenko Simičić ostao je bez dijela dvorišta na kojemu je također upisana Zadarska županija. Ipak, u šali dodaje, ostavili su mu kokošinjac pa će im za blagdane odnijeti svježa jaja. Ni rektor zadarskoga Sveučilišta nije pošteđen. Nije zadovoljan poslom koji je odradilo Ministarstvo pravosuđa.

- Taj posao je proveden vrlo jednostavno i vrlo loše na način da su informatičari prenijeli samo podatke iz katastra, i to one podatke koji se temelje na katastarskoj izmjeri koja je provedena još za vrijeme Austro-Ugarske - kaže Josip Faričić iz Male Rave.

U Zadarskom općinskom sudu pak kažu da je otvoren tzv. "ispravni postupak" te pozivaju na dostavu prigovora.

- Općinskom sudu u Zadru svoje prijave prijedloga za upise, odnosno svoje prigovore postojećim upisima ili njihovu prvenstvenu redu treba dostaviti do 18. kolovoza 2024., navode.

Tada će, valjda, ova nevjerojatna priča o nemaru biti završena.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.