1 min. čitanja

Amerikanci traže od lučkih vlasti Mumbaija da zabrane pristajanje ruskim brodovima

Amerikanci traže od lučkih vlasti Mumbaija da zabrane pristajanje ruskim brodovima
Foto: Pixabay/Ilustracija

Lučka uprava Mumbaija navodno je zatražila intervenciju Ministarstva vanjskih poslova zbog pisma koje je primila od američkog konzulata u Mumbaiju. U pismu, koje je prošlog mjeseca napisao Generalni konzulat SAD-a u Mumbaiju, zatraženo je od tamošnje Lučke uprave da ne dopusti ruskim brodovima dozvolu za pristajanje u luku zbog američkih sankcija Rusiji.

Prema izvješćima lokalnih medija, lučki službenik potvrdio je da je Uprava doista primila pismo, koje je za daljnje upute proslijeđeno Glavnoj upravi za brodarstvo pri Ministarstvu pomorstva, piše The Maritime Executive.

– Proslijedili smo pismo američkog generalnog konzulata Ministarstvu vanjskih poslova za njihov savjet. U međuvremenu, sva plovila mogu slobodno trgovati ako se pridržavaju sigurnosnih protokola i ne krše međunarodne konvencije – rekao je Amitabh Kumar, generalni direktor brodarstva za novine The Print.

Vijest o pismu izazvala je snažnu reakciju analitičara međunarodnih odnosa u Indiji, a potez američkog konzula kritizirali su čak i američki analitičari.

Američka vlada traži potporu Indije za ublažavanje ruske agresije na Ukrajinu. Prema trgovinskim izvješćima, indijski uvoz nafte iz Rusije porastao je u lipnju na rekordnih 950.000 barela dnevno, što čini gotovo 20 posto ukupnog uvoza trećeg najvećeg svjetskog potrošača nafte. Povijesno gledano, Indija je samo oko tri posto svog uvoza dobivala od ruskih dobavljača.

Iako je Indija poput Kine zauzela neutralan stav prema ruskoj invaziji, u posljednjih 5 mjeseci pojačala je trgovinske odnose sa Rusijom.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.