1 min. čitanja

Amerikanci presreli brod pun iranskog oružja "pakiranog" Hutima

Amerikanci presreli brod pun iranskog oružja "pakiranog" Hutima
Foto: X/Centcom

Brod američke Obalne straže, privremeno raspoređen u Arapsko more, zaplijenio je "napredno konvencionalno oružje i drugu smrtonosnu pomoć" porijeklom iz Irana.

Središnje zapovjedništvo Sjedinjenih Država (CENTCOM) danas je objavilo na X-u, bivšem Twitteru, kako se presretnut brod u Arapskom moru kretao prema području Jemena pod kontrolom islamističkih pobunjenika Huta.

Amerikanci navode kako je brod Obalne straže klase Sentinel USCGC Clarence Sutphin Jr locirao brod, a američke snage su se ukrcale na njega. Otkriveno je više od 200 paketa koji su sadržavali komponente balističkih projektila srednjeg dometa, eksplozive, komponente bespilotnih podvodnih i površinskih vozila, vojnu komunikacijsku i mrežnu opremu, sklopove lansera protutenkovskih vođenih projektila i druge vojne komponente.

- Ovo je još jedan primjer iranske zloćudne aktivnosti u regiji. Njihova kontinuirana opskrba Huta naprednim konvencionalnim oružjem izravno je kršenje međunarodnog prava i nastavlja potkopavati sigurnost međunarodne plovidbe i slobodan protok trgovine - izjavio je na platformi X general Michael Erik Kurilla, zapovjednik CENTCOM-a.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.