3 min. čitanja

Američki razarač zaplovio morem koje svojataju Kinezi: "Peking je bijesan!"

Američki razarač zaplovio morem koje svojataju Kinezi: "Peking je bijesan!"
Foto:Screenshot/X(Naval Surface Forces)

Reuters javlja kako je USS John Finn prvi američki ratni brod koji je zaplovio osjetljivim područjem tajvanskog tjesnaca nakon jednako osjetljivih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na Tajvanu.

Američki izbori potvrdili su da njihov razarač tijekom plovidbe tjesnacem nije ušao u teritorijalne vode ni jedne države, iako je i sam njegov prolazak bez sumnje izazvao pažnju i bijes službenog Pekinga.

- Prolazak broda USS John Finn simbolizira odlučnu namjeru Sjedinjenih Država da obrane i učvrste principe slobodne plovidbe koji podjednako vrijede za sve države svijeta - javljaju izvori američke mornarice i dodaju da ni jedan član međunarodne zajednice ne smije biti žrtva zastrašivanja niti prisiljen da odustane od zajamčenih mu međunarodnih prava i sloboda.

Ne treba biti suviše pronicljiv pa da se zaključi kome je poruka odaslana, a kineski vojni izvori američki potez nazivaju "predstavom za javnost" i poručuju kako su američki razarač cijelo vrijeme pratili te mu izdali i nekoliko upozorenja.

- Amerikanci su u posljednje vrijeme često i vrlo zlonamjerno provocirali u namjeri da ugroze mir i destabiliziraju čitavu regiju - poručili su Kinezi.

Tajvanski vojni izvori navode kako su američki brod također pratili te kako u njegovom kretanju nije bilo baš ničeg alarmantnog. Inače dolazak američkog razarača osim, kako kažu, obranom međunarodnih prava na slobodnu plovidbu, motiviran je i dolaskom lidera američkog zastupničkog doma u posjet Tajvanu nakon izbora koji su se održali 13. siječnja.

Posljednji najavljeni prolazak američkog ratnog broda tajvanskim tjesnacem dogodio se u studenom kada su mu "društvo" pravili kanadski kolege, tj. jedna fregata kanadske mornarice.

Podsjetimo i kako je prošloga tjedna tajvansko ministarstvo obrane izjavilo da je uočilo 18 kineskih borbenih zrakoplova oko otoka u koordiniranim vojnim vježbama s kineskom ratnom mornaricom što je prvi veliki kineski vojni manevar nakon izbora na Tajvanu čiji im se rezultati nisu pretjerano svidjeli. Američka reakcija stoga očito Kinezima šalje jasnu poruku.

J.T.

Pročitajte još:

TAJVAN OPTUŽUJE KINU: “Miješaju nam se u izbore, vrše pritisak!”
Na Tajvanu se u subotu održavaju predsjednički i parlamentarni izbori, a retorika između Tajvana i Kine se zaoštrava. Kina ovu otočnu državu čvrsto smatra svojim teritorijem, a Taipei se žali da se Kinezi miješaju u njih izborni proces. Tajvanska vlada optužila je Kinu za miješanje bez presedana u izborni proces,
KINA - Tajvan preuveličava ratnu prijetnju zbog nadolazećih izbora!
Na Tajvanu se izbori održavaju za nešto više od dva tjedna pa je kinesko ministarstvo obrane tajvansku vladu optužilo da stvaranjem psihoze želi ostvariti prednost kod glasača. Bez obzira na ono što pričaju, u praksi ipak djeluje kako Kinezi u osjetljivi Tajvanski tjesnac i dalje “guraju” ratne brodove i kako
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.