2 min. čitanja

Američki general u pismu nadređenima: "Do 2025. smo u ratu s Kinom!"

Američki general u pismu nadređenima: "Do 2025. smo u ratu s Kinom!"
Foto: Youtube / Screenshot

"Nadam se da griješim. Moj instinkt mi govori da ću se boriti 2025. godine", rekao je general Mike Minihan u dopisu poslanom časnicima kojima zapovijeda i koji je dobio NBC News.

General ratnog zrakoplovstva s četiri zvjezdice poslao je u petak dopis časnicima kojima zapovijeda, a koji predviđa da će SAD za dvije godine biti u ratu s Kinom i govori im da se pripreme.

U dopisu poslanom u petak, a koji je dobio NBC News, general Mike Minihan, šef Zapovjedništva za zračnu mobilnost, rekao je:

- Nadam se da griješim. Instinkt mi govori da će se boriti 2025. godine.

Zapovjedništvo za zračnu mobilnost ima gotovo 50.000 pripadnika službe i gotovo 500 zrakoplova i odgovorno je za prijevoz i punjenje goriva.

Minihan je u dopisu rekao da će, budući da će i Tajvan i SAD imati predsjedničke izbore 2024., SAD biti "rastresen", a kineski predsjednik Xi Jinping imat će priliku krenuti na Tajvan.

Foto: Youtube / Screenshot

On iznosi svoje ciljeve za pripremu, uključujući izgradnju "utvrđenog, spremnog, integriranog i okretnog tima za manevriranje zajedničkih snaga spremnih za borbu i pobjedu unutar prvog otočnog lanca".

Potpisani dopis upućen je svim zapovjednicima zračnih krila u Zapovjedništvu za zračnu mobilnost i drugim operativnim zapovjednicima ratnog zrakoplovstva, te im se nalaže da ga do 28. veljače izvijeste o tome što su poduzeli.

Nakon objave ovog članka dužnosnik ministarstva obrane rekao je kako izneseni komentari ne predstavljaju stav ministarstva o Kini.

"Ovo je autentični interni dopis generala Minihana upućen njegovim podređenim zapovjednim timovima. Njegova se zapovijed nadovezuje na prošlogodišnje temeljne napore Zapovjedništva zračne mobilnosti da se zračne snage mobilnosti pripreme za budući sukob, ako odvraćanje ne uspije", dodaje se.

- Strategija nacionalne obrane jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo obrane i naš fokus ostaje na radu zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika - kazao je general Patrick Ryder komentirajući curenje ovog memoranduma.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA ANALIZA Kina gradi najveću ratnu mornaricu modernog svijeta – Koje su im namjere? | | Morski HR
Kineski predsjednik Xi Jinping odjenuo je 2018. godine vojnu odoru i ukrcao se na razarač Narodnooslobodilačke vojske u Južnokineskom moru. Ispred njega je tog travanjskog dana bila najveća flota koju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.