Aktivisti na splitskoj rivi plahtom sa Smojinim likom prekrili foto-stup koji ničemu ne služi

SPLIT – Splitski aktivisti pod nazivom “Šetači kipova na mokrenje” jutros su na splitskoj Matejušci napravili performans. Odlučili su plahtom s likom Miljenka Smoje prekriti fotostup na Matejušci. Naime, radi se o “izumu” mladog HDZ-ovca iz Solina, koji se u eri visokosofisticiranih kamera na mobitelima dosjetio montirati nepomične stupove s kamerama daleko niže rezolucije, a čije je genijalno djelo splitska gradska vlast naručila u tri primjerka, dok je svaki koštao nevjerojatnih 78.667 kuna. Dodajmo ovome da je u lipnju 2019. godine Ministarstvo gospodarstva  dodijelilo čak 1.3 miliijuna bespovratnih kuna (!) za prilagodbu fotostupa zahtjevima tržišta, a stupovi su se ubrzo pokvarili i uhvatila ih je korozija.

“Šetači kipova na mokrenje” tako su jutros izveli na način da su prekrili fotostup lancunom na kojemu je nacrtan Miljenko Smoje, te poslali sljedeću poruku:

Foto: ŠKNM

– Javljamo se još jednim vapajem kulture, u kojem smo prekrili vanserijsku inovaciju fotostupa lancunom. Ako bolje pogledate, na bijelom je lancunu naš veliki kroničar – Miljenko Smoje.

Ovim činom nismo htjeli umanjiti važnost fotostupa, dapače, prekrivajući ga lancunom, s njega smo makli prašinu jer se bedasti Splićani naprosto ne znaju koristiti ovim vanserijskim krikom moderne tehnologije, te smo, tek onako uzgred, ovim vapajem kulture, htjeli napomenuti da bi se i Smojinom spomeniku moralo naći mjesto na Matejuški. Sigurni smo da bi taj spomenik dao dodatnu vrijednost našemu mandraču i što je najvažnije, uvjereni smo da isti ne bi skupljao prašinu.

Foto: ŠKNM

Ako kip Aleksandra Guberine nije po guštu koalicijskih partnera, sigurno će spona između njih, naš Veliki Kulturnjak i Šetač Kipova Na Mokrenje naći koga, kome bi se namjestio posao da kip izradi, pa da stranački čovjek na kulturi i Smoji zera i zaradi. ŠKNM – po miseca od Smojina rođendana”, poručila je ova ekipa splitskih performera.

Foto: ŠKNM

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Fotostup na splitskoj rivi nagrizla korozija i ne radi