2 min. čitanja

Akciju "Počistimo Jadran" pretvaramo u pokret! Nastavljamo edukacijama i predavanjima, a u toplije doba temeljitim čišćenjem Jadrana

Akciju "Počistimo Jadran" pretvaramo u pokret! Nastavljamo edukacijama i predavanjima, a u toplije doba temeljitim čišćenjem Jadrana
Foto: Unsplash / Morski HR

Akciju "Počistimo Jadran", koju je Morski HR pokrenuo početkom ljeta, i koja je naišla na velik odaziv građana, organizacija, udruga, ronioca, amatera i poznatih lica, nastavlja se i dalje.

Primarni partner od 1. listopada ove godine bit će nam udruga Eko Kvarner, koja je hrvatski pionir u zelenoj održivosti, a čiji je predsjednik Vjeran Piršić jedan od najistaknutijih ljudi kad je u pitanju zaštita hrvatske obale od devastacije i zagađenja.

Vjeran Piršić

U projekt nam se pridruđuju i međunarodni partneri, poput "MBRC the ocean", koji već dugi niz godina rade na čišćenju mora i priobalja, ali i na podizanju svijesti o važnosti spriječavanja svih onečišćenja nastalih kao posljedica ljudskih aktivnosti. MBRC je 100% neprofitna organizacija koja djeluje globalno, primarno poticanjem i podupiranjem lokalnih zajednica na permanentno čišćenje obale, ali i sprečavanje onečišćenja. Sekundarno (ali ne i manje bitno) intenzivno se radi i na obrazovanju budućih generacija sa ciljem da ne ponavljaju greške generacija svojih očeva i djedova. MBRC upravo u suradnji s Eko Kvarnerom prvi puta dolazi na Mediteran.

Pokrenimo se i počistimo Jadran!

Plan nam je u prvoj godini suradnje organizirati desetak akcija čišćenja obale diljem Jadrana tijekom jeseni i proljeća, nekoliko desetaka predavanja po školama i sveučilištima tijekom zime, dok bi se tijekom ljeta primarno bavili sa promocijom projekta među mnogim nautičarima na Jadranu.

Naš nacionalni cilj projekta je integrirati stotine i stotine već postojećih akcija čišćenja u kojima već sudjeluju tisuće vrijednih volontera u pokret, koji će prije svega preventivno djelovati u zaštiti Jadrana, ali i redovno raditi na uklanjanju svih onečišćenja koja nastaju kao posljedica neodrživog načina funkcioniranja naše civilizacije.

Suradnja sa sveučilištima i jedinicama lokalne samouprave, te ostalim partnerima koji se vide u projektu

Tijekom prve godine naše suradnje nastojat ćemo uz obaveznu suradnju sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave surađivati i sa sveučilištima i veleučilištima diljem Jadrana, primarno sa ciljem mobilizacije studenta i njihovih profesora, jer se sa time se osigurava održivost samoga projekta.

Foto: Unsplash / Ilustracija

Vrlo je bitno napomenuti da ćemo nastojati po obalama prikupljeni otpad i reciklirati, tj. od pojedinih frakcija plastičnog otpada proizvoditi predmete za kasniju uporabu.

Prva ovogodišnja akcija čišćenja biti će u petak 13. listopada na Dugom otoku, organizirana u suradnji sa općinom Sali i Sveučilištem u Zadru.

Jurica Gašpar i Vjeran Piršić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.