2 min. čitanja

Akcija snimanja i čišćenja podmorja povodom Dana planeta Zemlje na otoku Pagu

Akcija snimanja i čišćenja podmorja povodom Dana planeta Zemlje na otoku Pagu
Foto: Đani Iglić

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, u ponedjeljak 22.4., Solana Pag i Natura Jadera – JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, organiziraju akciju čišćenja podmorja i obala na području između velikog nasipa (državna cesta) i nasipa koji zaokružuje Solanu Pag. Akcija će se održati 22. travnja od 8 do 15 sati.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je "planet protiv plastike", a akcija čišćenja podmorja ima za cilj doprinijeti smanjenju onečišćenja plastikom i podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

Foto: Solana Pag

Prema istraživanjima, više od 150 milijuna tona plastike nalazi se u morima diljem svijeta. Plastični otpad uzrokuje ozbiljne probleme morskom životinjskom i biljnom svijetu, narušava ekosustave, ugrožava gospodarstvo te ima negativan utjecaj na ljudsko zdravlje kroz prehrambeni lanac.

Među sudionicima, osim samih organizatora, nalaze se i predstavnici Srednje škole Bartula Kašića, Čistoće Pag, DVD Paga te ronioci iz Ronilačkog kluba Sveti Roko i Ronilačkog kluba Foka. Područje akcije nalazi se u ekološkoj mreži Natura 2000, te se akcijom želi očistiti podmorje kako bi se očuvala bioraznolikost i visoka kvaliteta mora koje ulazi u Solanu Pag.

Ekološka mreža Natura 2000 je koherentna europska ekološka mreža sastavljena od područja u kojima se nalaze prirodni stanišni tipovi i staništa divljih vrsta od interesa za EU. Ciljni stanišni tipovi su muljevite obale obrasle vrstama roda (Salicornia) i drugim jednogodišnjim halofitima mediteranska i termoatlantska vegetacija halofilnih grmova (Sarcocornetea fruticosi) te vrste riba Obrvan (Aphanius fasciatus). Prisutne su i druge razne vrste ptica kao Morski kulik (Charadrius alexandrinus) koji je ugrožena vrsta, Vlastelica (Himantopus himantopus), mala bijela čaplja (Egretta garzetta) i još jako puno drugih.

Ova hvalevrijedna inicijativa, osim podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša, ima za cilj i poticanje aktivnog sudjelovanja lokalne zajednice u zaštiti prirode.

Organizatori pozivaju građane da se pridruže od 8 sati ujutro, u ponedjeljak 22.4. a za sve detaljnije informacije mogu se javiti na mail nikolina.franusic.bajlo@solana-pag.hr

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.