3 min. čitanja

Akcija čišćenja podmorja u Parku prirode Lastovsko otočje

Akcija čišćenja podmorja u Parku prirode Lastovsko otočje
Foto: Marijo Bačko & RK Nautilus 

LASTOVO - Proteklog tjedna smo se posvetili čišćenju podmorja nekoliko predivnih uvala našeg Parka. Ronilački klub Nautilus iz Splita i Udruga veterana HRM-a osnaženi potporom naših čuvara prirode udružili su snage kako bi zajedno proveli akciju čišćenja, te tako dali svoj doprinos očuvanju ovog prekrasnog prirodnog resursa, poručuju iz Parka prirode Lastovsko otočje.

Uvale koje smo očistili prošlog tjedna su Dragovode, Pasadur (Vejo i Malo Lago), Jurjeva luka, Kremena i Sito sa potkopima, Gotovuša, Prehodišća, Za Pršljugu, Borova, Mrčara. Svaki komad otpada koji smo izvukli iz mora je korak prema čišćem i zdravijem okolišu za buduće generacije. Osim samog čišćenja podmorja, ronioci ovih splitskih udruga već godinu dana potpuno volonterski, kao podrška istraživačkom timu Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI), sudjeluju u Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nije pronađena ugrožena plemenita periska, ali je pronađena kamena periska

Članica istraživačkog tima HVI, koja je ujedno i članica RK Nautilus, Angela Bradarić, i ove godine je paralelno s čišćenjem podmorja, koordinirala pretraživanje morskog dna s ciljem pronalaska živih jedinki periske. Na žalost nisu pronađene žive jedinke plemenite periske, Pinna nobilis, ali je locirana jedna živa jedinka Pinna rudis, kod nas poznata i kao kamena periska, u uvali Gotovuša na dubini od 5 m.

Podsjetimo, pomor plemenite periske u Mediteranu uzrokovao je parazit Haplosporidium pinnae, a trenutno u hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđene samo 24 žive jedinke, tako da je pretraživanje podmorja i edukacija javnosti neprocjenjiva.

U sklopu aktivnosti Projekta prate se i bilježe i žive jedinke Pinna rudis, tako da je svaki ovakav pronalazak izuzetno značajan jer, osim sto daje nadu za opstanak i povratak plemenite periske u Jadranu, kroz ovaj se projekt senzibilizira javnost, posebice nautičari, ali i nadležne institucije, da s velikim oprezom pristupaju sidrenju plovila, odnosno da se u što većem obimu urede sidrišta po uvalama jadranskih otoka, kako bi se na sve načine zaštitilo naše vrijedno podmorje. Hvala svim roniocima, članovima klubova, volonterima i svima koji su podržali ovu akciju.

Nastavit ćemo raditi i dalje zajedno, a vi nas pratite za buduće akcije i pridružite se našem naporu za očuvanje prirode! - poručuju organizatori.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.