4 min. čitanja

Jadranski pomorski servis ima najjaču flotu na sjevernom Jadranu - "Rijeka iza sebe ostavlja i Trst i Kopar!"

Jadranski pomorski servis ima najjaču flotu na sjevernom Jadranu - "Rijeka iza sebe ostavlja i Trst i Kopar!"
Foto: JPS

Danas su u Rijeci predstavljena dva najnovija pojačanja - "Moretto" i "Gea". Radi se o novoizgrađenim tegljačima JPS-a!

Uz predstavljanje novih tegljača najavljen je i dolazak još jedne novogradnje u trećem kvartalu 2024.godine. Ulaganje u tegljačku flotu JPS-a tako u ovoj godini iznosi više od 20 milijuna eura, slijedom čega će se otvoriti i 18 novih radnih mjesta.

Stanovnici Rijeke imali su priliku posjetiti oba tegljača, a na predstavljanju novih tegljača bilu su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko Goranske županije Petar Mamula, ravnatelj Lučke Uprave Rijeka, Denis Vukorepa, izvršni menadžer JPS-a Nedjeljko Kapetanović i Paolo Visco, direktor JPS-a i član Uprave Scafi grupe. Uz prisustvo još 200-tinjak gostiju tegljači impresivnih karakteristika „Moretto“ i „Gea“ svečano su kršteni.

A sada ono najbitnije - s 12 brodova u floti Jadranski pomorski servis postaje vodeća tegljačka flota na sjevernom Jadranu jer po snazi tegljača prelazi flote luka Kopar i Trst, rečeno je na današnjem predstavljanju.

Foto: JPS

- Ulaganje u tri novoizgrađena tegljača u samo jednoj godini nastavak je strateškog ulaganja SCAFI grupe u Jadranski pomorski servis, koje u posljednjih osam godina iznosi ukupno 50 milijuna eura. Kontinuiranim ulaganjima u ljude i flotu JPS je dosegnuo standarde usporedive s vodećim svjetskim tegljačkim kompanijama te pridonio jačanju hrvatskog pomorskog sektora, na što smo u Scafiju posebno ponosni - direktor Jadranskog pomorskog servisa Paolo Visco.

- Dolazak dvaju novih brodova nastavak je pozitivnih priča u Rijeci, a uspjeh tih priča usko je vezan uz transformaciju Rijeke. JPS i drugi koncesionari dugogodišnji su i kvalitetan partner Luke Rijeka, i važan kontakt u funkcioniranju Luka Rijeka i Zadar, naftnih terminala Omišalj i Bakar, terminala u Plominu i Raši te LNG terminala u Omišlju. Kad imate takvog partnera koji je stručan i pouzdan, koji kontinuirano ulaže u svoje poslovanje, onda imate sve preduvjete da budete
najbolji - dodao je Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Svakako veseli ulaganje značajni napori i sredstva u daljnji razvoj poslovanja te modernizaciju i proširenje flote što sa sobom "vuče" i zapošljavanje domaćih stručnih kadrova!

Foto: JPS

Malo o novim tegljačkim zvijezdama

Tegljač „Moretto” je dug 24 metra, širok 12 metara, s gazom od 5,8 metara, tipa ASD (Azimuth Stern Drive), s 80 tona potezne sile, što ga čini najjačim tegljačem u sastavu JPS-a. Postiže brzinu od 14 čvorova, a na njemu se u prostorima
visokog standarda može smjestiti šest članova posade. Ima notaciju escort tegljača, što znači da može služiti kao aktivna i pasivna pratnja brodovima prilikom dolaska i odlaska na lučke terminale i u plovidbi.

Tegljač "Gea" dugačak je 25 metara, širok 12, s gazom od 5,8 metara. Pogonjen je dvama Caterpillar motorima, ukupne snage 5.200 konjskih snaga, s poteznom silom(BP) od 70 tona, a postiže brzinu od 13 čvorova. „Moretto“ je ime dobio po Morčiću, hrvatskom autohtonom pučkom nakitu, jednom od najpoznatijih simbola Rijeke i Kvarnera, a brod „Gea“ hommage je istoimenom tegljaču koji je u riječku luku došao sredinom 70-ih godina te, kao i novoizgrađena „Gea“, donio tehnološke napretke od velikog značaja za lokalnu pomorsku industriju.

Foto: JPS

Jadranski pomorski servis jedna je od vodećih tvrtki u pomorskom prometu regije te jedan od najvećih investitora u riječkom pomorskom akvatoriju, koja godišnje ostvaruje 13 milijuna eura prihoda i zapošljava više od 90 zaposlenika. JPS već više od 30 godina na području sjevernog i srednjeg Jadrana obavlja poslove tegljenja, ali i spašavanja i ekološke zaštite mora. Snažna flota modernih tegljača JPS-a pruža usluge brodovima u lukama Rijeka i Zadar, na naftnom terminalu Omišalj i Bakar, terminalima u Plominu i Raši te na novom LNG terminalu Omišalj-Njivice na otoku Krku.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Tegljačka flota Jadranskog pomorskog servisa bogatija je za dva broda - obići će ih ministar Butković!
Ministar će uz nove brodove u Rijeci obići i radove na izgradnji obilaznice Novog Vinodolskog! Predstavljanje novogradnji “Moretto” i “Gea” obilježit će se prigodnim svečanim programom priključenja novih brodova tegljačkoj floti Jadranskog pomorskog servisa d.o.o. s početkom u 10 sati na Gatu Karoline riječke u Rijeci. Nakon svečanosti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.