1 min. čitanja

ADIO TOPLICE Iz centra Splita "iseljava" legendarno kupalište!

ADIO TOPLICE Iz centra Splita "iseljava" legendarno kupalište!
Foto: Dalmacija danas/M.Podrug

Komercijalno korištenje Kupališta nad sumpornim vrelima, za koje se vjeruje da ih je koristio i car Dioklecijan, započelo već 1821. godine, a splitske ljekovite vode su bile poznate i popularne po čitavoj Europi.

Dalmacija danas javlja kako nakon 121 godinu postojanja Splitske toplice, secesijska zgrada smještena u samom središtu grada kraj ljekovitih sumpornih izvora, 1. rujna zatvaraju svoja vrata zbog čega će pacijenti na terapije odlaziti na Firule ili Križine.

- Jasno nam je da su građani emotivno vezani za zgradu toplica, ali pacijenata koji stanuju u centru i kojima je bilo puno jednostavnije dolaziti tu na terapiju zapravo više i nema. Zgrada je zaštićena i njeni se vanjski zidovi ne smiju mijenjati. Investirati u nju za napraviti jednu modernu rehabilitaciju nije samo skupo već i nemoguće jer današnje takve zgrade traže dobar pristup, prostore koji su primjenjivi za nove moderne tehnologije, a u toplicama nemamo čak ni mogućnost za oprati ruke, kaže Šef Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom KBC- a Split dr. Dinko Pivalica.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.