2 min. čitanja

EU donijela odluku o modernizaciji Nacionalnog pomorskog centra za nadzor morske granice u Zadru

EU donijela odluku o modernizaciji Nacionalnog pomorskog centra za nadzor morske granice u Zadru
Foto: Screenshot

ZADAR - Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije je 20. prosinca 2023. godine donijela Odluku o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta „Adaptacija i opremanje službenih prostorija Nacionalnog pomorskog centra Zadar“ u okviru Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike (BMVI).

Svrha predmetnog projekta je adaptacija, opremanje te modernizacija službenih prostorija Nacionalnog pomorskog centra Zadar, radi učinkovitijeg obavljanja poslova zaštite i nadzora državne granice na moru.

Ukupna vrijednost projekta „Adaptacija i opremanje službenih prostorija Nacionalnog pomorskog centra Zadar“ iznosi 214.000,00 € s PDV-om, od čega je 75% sufinancirano sredstvima Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike, dok je 25% sredstava osigurano iz Državnog proračuna.

Koja je uloga Nacionalnog pomorskog centra?

Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka Prati događaje i pojave koje utječu na stanje sigurnosti na morskom prostoru Republike Hrvatske te na nepovredivost državne granice na moru, praćenjem tehničkih sustava za nadzor morskog prometa u realnom vremenu koji omogućavaju prikaz stanja na moru.

U cilju stvaranja zajedničkog prikaza stanja na morskom prostoru Republike Hrvatske (COP-common operation picture) prikaz stanja na moru dodatno nadopunjava obavijestima, informacijama i podacima prikupljenim od strane policijskih plovila, ustrojstvenih jedinica pomorske policije, baza podataka Ministarstva, kao i drugih državnih tijela i agencija koje obavljaju poslove na moru, a koje su od značaja za stanje sigurnosti i nadzor državne granice na moru; analizira i ocjenjuje prikupljene obavijesti, informacije i podatke, njihov značaj, izrađuje analize stanja sigurnosti na morskom prostoru, kao i sigurnost državne granice na moru te predlaže mjere i radnje za njihovo unaprjeđenje.

Centar također koordinira, usmjerava i nadzire poduzimanje operativnih mjera i radnji koje poduzimaju ustrojstvene jedinice koje obavljaju poslove nadzora državne granice na moru; neposredno rukovodi provođenjem složenih mjera i radnji ili u slučaju kada mjere i radnje poduzima više ustrojstvenih jedinica; koordinira rad ustrojstvenih jedinica koje obavljaju poslove nadzora državne granice na moru i poslove na moru iz nadležnosti policije s ustrojstvenim jedinicama drugih državnih tijela koja su nadležna za obavljanje poslova na moru; komunicira i razmjenjuje podatke s operativnim centrima državnih tijela nadležnih za obavljanje poslova na moru, s tijelima susjednih zemalja, zemalja članica Europske unije i tijelima EU vezano uz nadzor državne granice na moru.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.