900 zagađenih špilja i jama ugrožava jedinstvenu faunu i pitku vodu

NOVI VINODOLSKI - Zastrašujući je podatak da u Hrvatskoj imamo 900 zagađenih špilja i jama koje ugrožavaju jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode. Srećom, postoje junaci koji ih čiste.

Nevjerojatno je što je sve čovjek kadar baciti u prirodu. Često primjećujemo divlje deponije, no oku je nevidljiv otpad u podzemlju.

Jedna od posljednjih ekoloških akcija čišćenja podzemlja održana je u Novom Vinodolskom. Speleološka udruga Estavela iz Kastva, koja je u 25 godina istraživala 450 speleoloških objekata, često sudjeluje u akcijama čišćenja.

Tako je u suradnji s Javnom ustanovom Priroda očistila Zagorsku peć (Novljansku peć) na istočnom ulazu u Novi Vinodolski. Zagorska peć nalazi se uz samu Jadransku magistralu, duga je 135 metara, a spušta se 45 metara u podzemlje.

Zagorska peć nije obična špilja već i stanište šest vrsta šišmiša te je zaštićena kao Natura 2000 lokalitet, piše Tunera.info.

Devetero članova Estavele i troje djelatnika JU Priroda uklonilo je iz nje pet do šest kubika otpada, uglavnom komunalnog i glomaznog. Najviše posla zadala je velika količina stakla i staklenih boca koje je nepoznati počinitelj odlagao u špilji sigurno nekoliko desetljeća.

Na području Primorsko-goranske županije volonterska speleološka inicijativa Čisto podzemlje evidentirala je 108 špilja i jama zagađenih otpadom. Inicijativa od 2015. organizira i financira akcije čišćenja speleoloških objekata i predavanja za javnost posvećena važnosti očuvanja krša.

Zagađene špilje uglavnom se nalaze na području Kastva, Matulja, Klane, Opatije i Gorskog kotara, no na popisu se našlo i šest špilja na području Novog Vinodolskog, Povila, Dramlja, Grižana i Škrljeva. U međuvremenu su dvije očišćene. Uz Zagorsku peć, otpada više nema u špilji Babina jama iznad Grižana.

U 20 metara dubokoj jami Vrtare velike u Dramlju, točnije Manestrima, evidentirano je nekoliko kubika komunalnog i krupnijeg otpada (konzerve, lonci, motor Tomos…).

Speleolozi su evidentirali zagađenu jamu u Povilama. Nalazi se unutar gusto naseljenog područja pa ne čudi da u njoj ima puno komunalnog otpada. Duljina i dubina jame nisu evidentirani.

Na području Škrljeva nalaze se dvije onečišćene jame, uz makadam koji vodi prema Kamenjaku. Špilja konjskih glava duboka je deset metara. Otvor je manjih dimenzija pa u nju nisu stali cijeli konji. Ubačene su samo konjske glave u crnim vrećama za otpad.

U susjedstvu je jama na Škrilama dubine 80 metara. Na dnu ulazne vertikale s većim otvorom nalaze se bačeni životinjski otpatci, kosti i plastični otpad. Po starijim kostima može se zaključiti da netko jamu već dulje vrijeme koristi kao divlje odlagalište.

PROČITAJTE JOŠ:

Speleolozi očistili creske špilje i jame od otpada – Pogledajte što su našli | | Morski HR
U sklopu inicijative Čisto podzemlje četiri speleološke udruge su uz pomoć volontera tijekom subote očistili creske špilje iz kojih su izvukli 6 kubika nagomilanog otpada. U akciji je