2 min. čitanja

8. izdanje Dana hrvatskog pršuta ove godine u Splitu

8. izdanje Dana hrvatskog pršuta ove godine u Splitu
Foto: Pixabay

SPLIT – Hrvatski pršut, predstavljen kroz svoja četiri brenda (Dalmatinski, Drniški, Istarski i Krčki) jedan je od najatraktivnijih elemenata gastronomske baštine i kulturnog identiteta Hrvatske. Tradicija, autohtonost i kvaliteta potvrđene su certifikacijom i standardizacijom proizvodnje. Domaći proizvođači udruženi u Klaster hrvatskog pršuta u mogućnosti su isporučiti vrhunski proizvod ujednačene kvalitete.

Promoviramo ga kao tradicionalni autohtoni gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije – ističu iz Klastera hrvatskog pršuta.

Hrvatski pršut postao je jedan od tržišno najmoćnijih proizvoda u čijoj se proizvodnji, distribuciji i prodaji pružaju izvrsne poslovne mogućnosti.

– Kontinuirani rast proizvodnje, potreba za stalnim usavršavanjem i stvaranjem preduvjeta za ozbiljan tržišni iskorak, potaknuli su nas da svake godine okupimo najbolje proizvođače, najveće stručnjake i poslovne subjekte koji su uključeni u proizvodnju hrvatskih pršuta. Dani Hrvatskog pršuta tradicionalni su stručni i poslovni skup posvećen ostvarenju dvije grupe ciljeva – stalnom usavršavanju i podizanju razine kvalitete proizvoda, njegovoj zaštiti i promociji te povezivanju dionika u lancu proizvodnje i distribucije s ciljem ostvarenja poslovnog rasta – ističe Klaster hrvatskog pršuta.

Grad Split ove godine je domaćin Dana Hrvatskog pršuta. Stručni i poslovni skup posvećen našoj najpoznatijoj suhomesnatoj deliciji održat će se 22. i 23. travnja. Cilj manifestacije je promocija tradicionalnog gastronomskog proizvoda i očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja i gospodarske suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i svih sudionika u lancu “od polja do stola“.

Želja organizatora je da se u sklopu manifestacije predstave ponajbolji primjeri dobre prakse s područja Dalmacije, Kvarnera i Istre te izložbom, druženjem i stručnim dijelom nastojimo pridonijeti jačanju brenda hrvatskog pršuta te njegovoj valorizaciji u prehrambenoj i turističkoj industriji.

Prvog dana, u petak 22. travnja u hotelu Park Split održat će se svečano otvorenje uz niz radionica i okruglih stolova s ciljem unapređenja proizvodnje i poslovanja pršutarske industrije, te stručna ocjenjivanja i proglašenje najboljih pršuta. Sljedećeg dana, u subotu 23. travnja na Prokurativama od osam sati, organizira se manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera, gdje će se pršutari predstaviti javnosti. Posjetitelji će moći razgledati, degustirati i kupiti pršute različitih hrvatskih regija.

Unatoč rastu proizvodnje, sve većoj kvaliteti pa i činjenici da su pršutarski brendovi zaštićeni na EU tržištu, još uvijek se velik dio ponude temelji na uvoznim zamjenskim proizvodima. Tijekom skupa bit će održan okrugli stol i radionice, te će se kroz dijalog pokušati naći zajednički jezik u svrhu jačanja branda hrvatskog pršuta kao autohtone delicije.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Proizvodnja pršuta povećala se za 20 puta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.