1 min. čitanja

32. simpozij o fuzijskim tehnologijama okupio je u Dubrovniku više od tisuću sudionika - sve prati i Vlada

32. simpozij o fuzijskim tehnologijama okupio je u Dubrovniku više od tisuću sudionika - sve prati i Vlada
Foto: HTV screenshot

DUBROVNIK - U Dubrovniku traje jedan od najvažnijih skupova iz područja fizike ove godine u cijelome svijetu, simpozij o fuzijskim tehnologijama. Upravo se ta tehnologija smatra izvorom energije u budućnosti. Hrvatski znanstvenici u ovu su se priču uključili među prvima, te je naša zemlja u tome već danas uz bok Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji...

Za dvadesetak godina većinu energije trebali bismo dobivati od nuklearnih elektrana koje proizvode više, a ne stvaraju otpad. Hrvatska se u projekt fuzijske energije uključila 2013.

- Naš ključni doprinos je analiza fuzijskih čestica prašine koje se stvaraju u fuzijskom reaktoru, što je bilo presudno za rekordnu energiju koja je bila postignuta prošle godine jer je, uz našu pomoć, definirano da u fuzijskoj prašini ne ostaje fuzijsko gorivo, da ga se može dodati bitno više - istaknuo je dr. sc. Tonči Tadić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije SOFT 2022.

Simpozij o fuzijskim tehnologijama okupio je u Dubrovniku više od tisuću sudionika

Hrvatski znanstvenici rade na modeliranju, ali i razvoju materijala za fuzijsku elektranu. Institut Ruđer Bošković dobit će jedan od samo četiri uređaja u Europi koja simuliraju udar fuzijskih neutrona.

- I na kraju smo ključna zemlja partner Španjolcima u razvoju projekta "Dones", bez koje neće biti fuzijske elektrane. Dones je nužan za testiranje fuzijskih materijala - rekao je Tadić.

A sve prati i Vlada

- S naše strane sudjelujemo s 30 milijuna eura, to naravno nije bačeno u neku kasu samo tako - u tom sporazumu i dogovoru i naše, hrvatske firme sudjeluju u izradi čitavog niza komponenata - rekao je dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Fuzijske elektrane vrlo su isplative, nema utrošenog goriva, a nema ni njegova obogaćivanja. Cilj Europske unije je do kraja ovog stoljeća svu energiju dobivati fuzijom i iz obnovljivih izvora, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.