1 min. čitanja

11. korčulanski barokni festival -Diljem otoka okuplja izvođače iz cijele Europe

11. korčulanski barokni festival -Diljem otoka okuplja izvođače iz cijele Europe
Foto: HRT Magazin screenshot

Prvoga rujna u Korčuli je počeo 11. barokni festival, i to koncertom na, samo za festival već drugi put ručno izrađenom čembalu. Festival baroka i ove će godine na koncertima diljem otoka okupiti izvođače iz cijele Europe.

Prošlogodišnja priča o korčulanskom čembalu - nastavljena je. I to ponovno zahvaljujući istom dvojcu - Mihovilu Depolu i Zlatku Pavliniću - autorima prvog, jedinstvenog otočnog čembala.

  • Privukli smo pažnju gospodina Michaela Unswortha, mecene ovog baroknog festivala, njemu se to svidjelo prošle godine i naručio je za ovaj barokni festival novo čembalo, koje je veće, s više funkcija - rekao je Mihovil Depolo, restaurator, sugraditelj čembala.

Nakon gotovo godinu dana vrijednoga rada, trud se isplatio. Dobili su drugo barokno, koncertno čembalo.

  • Ima dvije klavijature, dva manovala kažemo i skoro duplo više žica i peraca i skakača nego onaj prošlogodišnji - rekao je Zlatko Pavlinić, restaurator klavira, sugraditelj čembala.

Na kojemu je sinoć premijerno održan koncert talentiranih glazbenika. I to kao službeni početak 11. korčulanskog baroknog festivala.

  • Željeli smo poduprijeti rad ovih talentiranih ljudi i napraviti drugo čembalo u Korčuli, koje će biti idealno za ovaj festival i barokne izvedbe - rekao je Michael Unsworth, utemeljitelj Korčulanskog baroknog festivala.
  • U ambijentu crkve uvijek se ova barokna glazba dolazi do posebnog izražaja. Čuti čembalo, novo čembalo je jedan poseban osjećaj - rekao je Matej Mijalić iz Rijeke.

Jedinstveni instrument u jedinstvenom ambijentu crkvice Svih Svetih. Idealna uvertira festivalu baroka koji će i ove godine privući glazbenike iz cijele Europe.

  • Jer dobiti novi instrument na Korčuli, ali i u cijeloj Hrvatskoj takvo jedno prekrasno čembalo - to je velika stvar. Nakon 10 godina ponovno na otvorenju svira Academy of ancient music, jedan od britanskih najpopularnijih, najpoznatijih sastava koji se bave baroknom glazbom - rekla je Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica Korčulanskog baroknog festivala.

Festival se otvorio već tradicionalnom, baroknom izvedbom korčulanske Moreške, piše HRT Magazin.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.