Zvukovi poput “klik, klak” ukazuju na zdravlje koraljnih grebena

Praćenje bolesnih koralja skupo je i naporno. Međutim, nova istraživanja pokazuju da znanstvenici to isto mogu učiniti, ni više ni manje, nego slušanjem koralja.

Zvuk pucketanja, poput mlijeka koje se ulijeva u napuhane rižine žitarice, a koji čujete kad zaronite, nije vaše uho koje se prilagođava drugačijoj atmosferi – to je zvuk podmorskog svijeta. Ribe zapravo čavrljaju jedna s drugom ili perajama pomiču vodu, stvorenja s tvrdim ljuskama stružu po površinama i mekušci se vuku u svoje kutke.

Ima više u tim klikovima, zveketima i pucketanjima od samo melodijskog čuda podmorskog svijeta. Oceanografi sad kažu da praćenje zvukova koraljnih grebena može poslužiti kao nenametljiva, jeftina i učinkovita metoda za praćenje stanja njihovog zdravlja – i dugoročno planiranje boljih intervencija očuvanja grebena.

Novo istraživanje pokazuje da degradirane koraljne zajednice ne zvuče tako pucketavo i živo kao zdrave jer smanjena biološka raznolikost znači manju aktivnost, tako da zapravo možete procijeniti zdravlje grebena prema njegovoj razini decibela.

– Praćenje i osluškivanje zvuka nam daje jako lijep uvid u ono što se događa grebenima – rekla je Lauren Freeman, viša oceanografkinja u Naval Undersea Warfare Centeru dok je predstavljala ove nalaze Akustičkom društvu Amerike. A naši koraljni grebeni su pod priličnim pritiskom zbog prekomjernog izlova, zagađenja i klimatskih promjena – dodala je.

Freeman i njezin tim pratili su akustiku na grebenima kod Havaja između 2019. i 2020., uspoređujući ih sa zvučnim pejzažima iz oceana u blizini Bermuda i Nove Engleske. Uronili su podvodne mikrofone do šest mjeseci i snimali zvučne pejzaže u intervalima.

Razbijajući  i raščlanujući rezultirajuće zvukove i analizirajući ih u mikrosekundama, pokušali su rekonstruirati što se događalo pod vodom: različite vrste riba se hrane, kitovi koji prolaze, motori čamaca koji urlaju u daljini.

Većina grebena je puna buke kad je toplije, a neposredno prije zalaska i izlaska sunca. Toplije vrijeme ima tendenciju korelacije s trenucima veće aktivnosti među ekosustavima, mnoge vrste rađaju u proljeće, na primjer dok sumrak i zora predstavljaju svojevrsnu podvodnu “špicu” između dnevnih i noćnih stvorenja, rekla je Freeman.

Nezdrave koraljne zajednice zvuče manje živo i emitiraju više visokofrekventnih zvukova, otkrili su znanstvenici. Dok zdravi grebeni daju očitanja od 2-8 kiloherca, manje raznoliki grebeni imaju tendenciju da budu iznad 12 kHz, jer postaju prenaseljeni makroalgama, koje stvaraju mjehuriće kisika koji plutaju na površinu i iskaču stvarajući specifičan zvuk visoke frekvencije.

Nalazi će pomoći većem broju znanstvenika da koriste zvučne pejzaže za proučavanje grebena i za praćenje napretka projekata obnove koji su već u tijeku. Tradicionalno istraživanje grebena predstavlja mnoge izazove: troškove za čamce i posadu, vremenska ograničenja za ronioce, mala područja grebena koja se mogu pokriti i činjenicu da je jednostavno previše grebena za praćenje. Zvučne ankete bi sve to mogle promijeniti.

Katey Lesneski, direktorica znanosti o restauraciji u Coral Vita, kopnenoj farmi koralja za obnovu grebena, nije bila uključena u studiju, ali je rekla da će biti potrebno više istraživanja kako bi se okarakteriziralo kako zdrav greben zvuči u različitim regijama svijeta.

– To je, međutim, pokazalo dosta obećavajuće rezultate. Ova vrsta prikupljanja podataka ima potencijal biti vrlo isplativa, pokriva veliko područje i stalan je izvor informacija, za razliku od povremenih ronilačkih istraživanja – zaključuje.

Z.G.