Županijskoj Lučkoj upravi Rab 36,5 milijuna kuna za rekonstrukciju i sanaciju luke

RAB – Dodijeljena sredstva namijenjena su izgradnji sekundarnog zaštitnog lukobrana dužine 44 metra, te rekonstrukciji 400 metara obale od novog lukobrana do trga Varoš. Riječ je o nastavku investicijskog ciklusa u lučku infrastrukturu i jednu od najprometnijih i najvažnijih luka na otoku.

Zahvatom će se umanjiti utjecaj juga i valova na akvatorij luke, zaštiti povijesnu jezgru grada od plavljenja mora, te unaprijediti maritimne uvjete. Osigurat će se i pristajanje brodova u svim vremenskim uvjetima čime se poboljšava prometna povezanost otoka s ostalim destinacijama. Početak radova može se očekivati već ove zime.

Ulaganje u razvoj i unapređenje lučke infrastrukture započeto je 2012. izradom idejnog projekta i potrebne dokumentacije sufinancirane od strane Primorsko-goranske županije. Prva faza rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab u realizaciju je krenula uređenjem infrastrukture i unaprjeđenjem ribarske djelatnosti na gatu Pumpurela u vrijednosti oko 20 milijuna kuna.

Sredstva za ovu, tehnološki i organizacijski zahtjevnu, rekonstrukciju i sanaciju luke Rab osigurana su u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna vrijednost projekta je 37,3 milijuna kuna od kojih je 36,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

I.B.