Županijska udruga slijepih Split zapošljava 15 žena starijih od 50 godina

SPLIT - Županijska udruga slijepih Split zapošljava 15 žena. Natječaj još traje i zanimanje je prilično veliko, što ustvari i ne čudi jer je riječ o zapošljavanju žena starijih od 50 godina pri čemu prednost imaju teško zapošljive i ranjive skupine žena.

Gospodin Drago Smoljanović član je Županijske udruge slijepih Split i jedan od bivših i budućih korisnika projekta Zaželi.

- Meni je zapravo najvažniji taj dan kad ona treba doći i taj dan ja kažem da je lijep i sunčan. Zato što njenim dolaskom skraćujem vrijeme, a i uvijek donese neke novosti, pa pročita neke važne članke, a što se tiče posla u kući, to se dogovaramo, za Regionalni dnevnik rekao je Smoljanović.

Gospođa Bosiljka prije godinu dana bila je Dragina domaćica. Javila se i na novi natječaj.

- Puno mi znači jer ja se osjećam zadovoljnije i osjećam se ispunjeno kad tim ljudima pomognem, osjećam se korisnije nego da sam doma i samo ove svoje kućanske poslove radim - kazala je Bosiljka Buzov.

Projekt 3P - pratiteljice, pomoćnice, prijateljice

Projekt 3P - pratiteljice, pomoćnice, prijateljice vrijedan je gotovo 750 tisuća kuna i za čak 90 članova Udruge slijepih iz Splita, Kaštela, Solina, Omiša i otoka Hvara donosi skrb, pomoć i društvo dvaput na tjedan. 15 žena za to će primati državni minimalac. Novac je osiguran EU fondovima.

- Kao i svaka udruga osoba s invaliditetom i kod nas su najveći postotak članova starije osobe. Njima skrb domaćica vrlo dobro dođe jer većinom ili žive sami, a ako i ne žive sami, djeca su obično na poslu do kasno popodne tako da im ovo dobro dođe da im pomognu skuhati, počistiti, a nekima je čak najvažnije i to društvo da ih netko posjeti dva puta tjedno - rekao je Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split.

Jedina mana projekta jest što traje samo 6 mjeseci, no u udruzi se nadaju da će se idući rastegnuti na barem dvije do tri godine, prenosi Regionalni Dnevnik.

I.G.