Županijska pročelnica o Iloviku: “Nisu izoliran otok, imaju još dvije brodske linije”

RIJEKA – Osam županijskih lučkih uprava s područja Primorsko-goranske županije planiraju u ovoj godini ostvariti prihode od otprilike 170 milijuna kuna, što je 19 posto više nego lani, rečeno je na ovotjednoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.

Prema riječima resorne pročelnice Nade Milošević, svih osam Županijskih lučkih uprava koje upravljaju s ukupno 12 tisuća vezova u ovoj godini planiraju brojne radove i investicije. Istaknula je ŽLU Bakar Kraljevica Kostrena gdje se planira izgradnja vezova u luci Čršnjeva uz podršku resornog Ministarstva, zatim ŽLU Cres gdje se sprema projekt luke Martinšćice na otoku Cresu u vrijednosti od 51 milijun kuna, a tu je i ŽLU Krk, gdje se očekuju ili traju opsežni radovi na rekonstrukciji luke Porat i Malinska.

ŽLU Mali Lošinj ima dva ključna EU projekta, drugu fazu luke Unije i Mrtvašku, a ŽLU Novi Vinodolski završava projekt ribarske luke Klenovice  te je u tijeku projektiranje primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski. ŽLU Rab planira završetak ribarske luke Pumpurela te rekonstrukciju i sanaciju obale u luci Rab.

Pročelnica Milošević najavila je i županijski Javni poziv na kojemu će ŽLU-ovima biti dostupno oko šest milijuna kuna za poticanje razvoja.

Što se tiče luke Mrtvaška, oko koje mještani Ilovika i lošinjska gradska uprava nikako ne mogu pronaći zajednički jezik, pročelnica je istaknula da je s projektantom dogovoreno snižavanje rive na oko 1,1 -1,2 metra što će mještanima omogućiti promet i pristanak plovila za prijevoz putnika i tereta. Iako je luka Mrtvaška zatvorena budući da je riječ o gradilištu, u županiji napominju da je mještanima Ilovika omogućena pristupna točka za promet tijekom trajanja radova.

U županiji vjeruju da će se radovi nastaviti tijekom ovog mjeseca te da će mještani Ilovika prepoznati da se radi o projektu višestrukog interesa. Županijska pročelnica dodala je i kako otok Ilovik ima tri državne brodske linije, a samo je jedna, Ilovik-Mrtvaška, izmještena u Mali Lošinj zbog dogradnje luke, iz čega proizlazi da Ilovik nije prometno izoliran otok.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Mještani Ilovika i dalje inzistiraju na svojim uvjetima oko izgradnje luke Mrtvaška