Župana prijavili europskom tužitelju zbog muljanja s dokumentima oko izgradnje ceste Korčula-Račišće

Vijećnici u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije Igra Šain Kovačević (Nova ljevica) i Marko Giljača (Srđ je Grad) najavili su podnošenje kaznene prijave protiv HDZ-ovog župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Ive Kaštelana, zbog navodnih malverzacija i muljaža oko rekonstrukcije ceste Korčula-Račišće.

Klub vijećnika Srđ je Grad / Nova ljevica / Možemo! / Zaokret na prošloj sjednici Županijske skupštine nije podržao rebalans financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2021. godinu kao niti Financijski plan za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Vijećnici smatraju da je projekt izgradnje županijske ceste Korčula-Račišće štetan za lokalno stanovništvo te pun nepravilnosti i nezakonitosti.

Foto: Srđ je Grad

Najavljuju tužbu protiv Dobroslavića i ravnatelja ŽUC-a Kaštelana zbog krivotvorenja podataka u službenim dokumentima, ali i zbog obmane vijećnika Županijske skupštine oko rekonstrukcije ceste Korčula – Račišće. Kažu da je Kaštelan na posljednjoj sjednici Županijske skupštine zatajio vijećnicima informaciju da je ugovor o rekonstrukciji navedene ceste, koja se trebala financirati EU sredstvima, raskinut još u srpnju prošle godine. A radovi su trebali početi ove godine, podsjeća vijećnica Nove ljevice Igra Šain Kovačević.

Foto: ŽUC Dubrovnik

– ŽUC se odrekao 145 milijuna kuna za projekt za koji su tvrdili da je s njime sve u redu i u skladu sa zakonom. Istovremeno ŽUC i župan su proveli šest mjeseci lagajući, varajući i obmanjujući županijske vijećnike. Ugovor o dodjeli sredstava za ovaj projekt raskinut je na zahtjev ŽUC -a u srpnu 2021., dakle prije sedam mjeseci je taj ugovor raskinut. Pet mjeseci nakon što je ugovor raskinut na Županijskoj skupštini u raspravi koja traje sat vremena serviraju se laži svim vijećnicima i daju nam se na glasanje dva dokumenta koja su praktički falsificirana. Prevarena je javnost, građani, predstavnička tijela u Županiji, potencijalni izvođači, ali istovremeno se i narušava ugled Hrvatske u EU – istaknula je Šain Kovačević.

Foto: ŽUC DNŽ

Vijećnik stranke Srđ je Grad Marko Giljača kaže da od prvog dana ukazuju na protuzakonite radnje vezane za ovaj projekt, uz koji se veže još niz sumnjivih postupaka.

– Dvije godine smo upozoravali na prekomjerano nasipanje obale, ugrožavanje eko sustava, izdavanje građevinske dozvole bez potrebe dokumentacije i konačno, na obmanu predstavničkog tijela od strane županijske vlasti. Podaci koje je iznijela Igra opravdano bude sumnju u još jednu aferu HDZ -a na tragu afera koje potresaju Hrvatsku još od prošle godine. Iskustvo nam govori da, kao i uvijek, iza toga stoji netko iz vrha HDZ -a na nacionalnoj razini, koji su upregnuti u razna pogodovanja kako bi se ovaj projekt progurao pod svaku cijenu. Hobotnica očito svoje krakove ima i na samom jugu Hrvatske. Činjenica i ono što je ključno jest da je javna nabava nastavljena i nakon što je raskinut ugovor na zahtjev ŽUC -a – naglasio je Giljača.

Vijećnici Dobroslavića pozivaju da podnese ostavku. Župana i ravnatelja ŽUC-a prijavit će nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Europskoj uniji, a ne gine im, čini se, niti kaznena prijava. Cijeli slučaj polovicom prošlog mjeseca prijavljen je i Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj.

K.B.