ZRAKOPLOV PAO U OCEAN Pilotove riječi kontroli leta: “Ovo ne izgleda dobro!”

HONOLULU – Dvoje pilota dojavilo je kontrolorima zračnog prometa da im je isključen motor i da im je potrebna pomoć nekoliko trenutaka prije nego što se u petak srušio njihov teretni zrakoplov u Tihi ocean kod Havaja.

– Ovdje ne izgleda dobro – rekao je jedan od pilota prije nego što se Boeing 737 raspao kad je udario u morsku površinu.

Oba pilota, jedini članovi posade u zrakoplovu teško su ozlijeđeni, ali su preživjela pad. Sat vremena kasnije, spasitelji su ih pronašli kako se drže za pakete i dijelove zrakoplovam, nekoliko milja od Oahua, objavile su tamošnje vlasti.

Piloti leta 810 Transair koji su kretali od Honolulua do Mauija prijavili su probleme s motorom i pokušavali su se vratiti u Honolulu, navodi se u priopćenju Federalne zrakoplovne uprave.

– Izgubili smo motor br. 1 i dolazimo ravno u zračnu luku. Trebat će nam vatrogasci. Postoji šansa da ćemo izgubiti i drugi motor – rekao je jedan od pilota u komunikaciji s kontrolom zračnog prometa.

Pilot je rekao da nisu nosili opasne materijale i da su imali gorivo za dva sata leta.

Boeing 737 prvi je put poletio krajem 1960-ih i najpopularniji je zrakoplov koji se još uvijek proizvodi. Boeing ih je isporučio više od 10.500 i ima neispunjenih narudžbi za još oko 4.000 primjeraka i gotovo sve su za najnoviju verziju aviona, 737 Max.

Tijekom godina, oko 200 osoba je poginulo u nesrećama s ovim zrakoplovom, a nekoliko stotina drugih osoba sudjelovalo je u manje ozbiljnim nesrećama i incidentima.

D.G.